Zaev: Kraj krize između Makedonije i Srbije

© AP Photo / Boris GrdanoskiZoran Zaev
Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na nedavnu političko-diplomatsku krizu između Srbije i Makedonije stavljena je tačka, potvrdio je u Draču predsednik Vlade Makedonije Zoran Zaev.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Da li je Makedonija druga žrtva „Blumberga“ posle Srbije?

Zaev je novinarima, nakon prve sesije neformalnog premijerskog skupa zapadnobalkanske šestorke, na pitanje novinara da li je kriza završena, rekao:

„Svakako da jeste. Istina, razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem je bio dug, ali je debata o ovom pitanju završena u nekoliko rečenica.“

Zaev kaže da je perspektiva Srbije i Makedonije u napretku i saradnji u svim oblastima.

„Naši narodi su veoma bliski. Oni mogu da sarađuju i bez nas političara. Mi treba da budemo tu samo da im pomognemo, ako im pomoć zatreba“, kazao je Zaev.     

Makedonija ostaje uzdržana po pitanju ulaska Kosova u Unesko

Makedonija će biti uzdržana ukoliko dođe do glasanja za prijem Kosova u Unesko, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.    

Predsednica Vlade Srbije je to saopštila nakon neformalnog sastanka na marginama samita u Draču u Albaniji sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevim.

Brnabićeva je, naime, objasnila da joj je makedonski kolega potvrdio ono što joj je obećao na samitu zapadnobalkanske šetorke u Trstu, u julu.

U razgovoru je, kaže, konstatovano da je Makedoniji veoma važno prijateljstvo sa Srbijom i da će to biti „jasan signal jačeg prijateljstva i jačih veza sa Srbijom“.

„Tako da očekujem da se to pitanje ne otvara“,  rekla je srpska premijerka.

Zaev će posetiti Srbiju u novembru. 

„Danas sam razgovarala sa Zaevim o događajima proteklih dana. Imamo dosta dobro razumevanje u vezi sa daljim koracima u našoj saradnji. Ja sam ga pozvala i dogovorili smo se da poseti Srbiju u novembru“, rekla je Brnabićeva.

Tada će se, rekla je premijerka, dogovoriti i o održavanju zajedničke sednice vlada Srbije i Makedonije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala