Dodik: Federacija BiH i dalje zanemaruje srpske opštine

© Sputnik / Konstantin Čalabov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je položaj Drvara i drugih srpskih opština u Livanjskom kantonu i Federaciji BiH (FBiH) i dalje težak zbog nerazumevanja kantonalnih i federalnih vlasti i da ovaj problem traje predugo.

„Ovaj položaj težak je i zbog zanemarivanja bitnih stvari i stavljanja u neravnopravan položaj opština sa srpskom većinom u ovom kantonu (Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac) u odnosu na opštine gde su drugi narodi u većini“, rekao je Dodik novinarima u Drvaru nakon sastanka sa predstavnicima Srba u Livanjskom kantonu.

Bošnjački grab i cvet ljiljana - Sputnik Srbija
Tri nova zahteva — da Sandžak bude više Bosna nego Srbija

On je naglasio da ovaj problem traje predugo i da je to pitanje koje će morati da se rešava na nivou FBiH i na nivou odnosa u okviru konstitutivnih naroda u BiH, prenose Nezavisne novine.

Dodik je podsetio da je već duže neadekvatno popunjen Dom naroda FBiH i da nikada nije dosegao do ustavne većine koja je potrebna za konstituisanje, što govori o odnosu prema Srbima.

Predsednik Srpske je rekao da taj problem mora da bude rešen za sledeće izbore i da je sa predstavnicima Srba u ovom kantonu razgovarao o načinima na kojima bi pitanje moglo biti rešeno.

„Podržaćemo izmene Izbornog zakona, ali tražimo da se ovde pozicioniraju stvari za Dom naroda (FBiH) i za Srbe u celini, tako da Srbe mogu predstavljati oni koji se biraju tamo gđe Srbi žive, a ne neka vrsta imaginacije jer znamo da je bilo Bošnjaka koji su se proglašavali Hrvatima i Srbima, a onda oni nekoga zastupaju“, rekao je Dodik.

On je pojasnio da će podržati izmene Izbornog zakona kada je reč o FBiH — da Srbi biraju svoje predstavnike tamo gde žive. Prema njegovim rečima, trebalo bi ove četiri opštine da predlože ili izaberu većinu u Domu naroda FBiH i da se i ovo područje jasno pozicionira u okviru Federacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala