Roditelji žrtve sa Zakintosa: Ko odgaja takve divljake?

© YouTube/Proto Thema / print screenSnimak tuče na Zakintosu
Snimak tuče na Zakintosu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Roditelji Bakarija Hendersona, mladića ubijenog na Zakintosu, dali su prvi intervju od smrti sina i rekli da se on „bezbednije osećao u Evropi nego u SAD".
Bakari Henderson - levo - Sputnik Srbija
Ko je momak iz Teksasa, ubijen u tuči na Zakintosu

Henderson je ubijen u tuči u Grčkoj, a zbog ubistva su uhapšeni i mladići iz Srbije.

„Ne znamo kako je došlo do tuče. Možda se desilo zbog toga što je on Amerikanac, a sve je rezultiralo tragedijom jednog crnog Amerikanca“, rekla je za Si-Bi-Es njegova majka Džil na pitanje da li je u pitanju rasizam ili „samo nešto što je izmaklo kontroli“.

Kako je navela, naslutila je da nešto nije u redu kada je videla propušten noćni poziv iz Ambasade SAD, prenosi B92.

„Nadala sam se da su pronašli njegov novčanik ili nešto slično. Bio je to poziv u gluvo doba noći, takve stvari ne želite, samo se nadate da nije ništa strašno, čak smo se pomolili pre nego što smo ih nazvali“, rekla je Džil Henderson. 

Hendersonovi su rekli da je Bakari voleo da putuje, kao i da se van domovine osećao mnogo sigurnije zbog „klime koja u SAD vlada prema mladim Afroamerikancima“. 

„Prva misao mi je bila: ’Kakvi to roditelji podignu takve divljake, koji mogu da načine toliko zlu stvar drugom ljudskom biću‘. Međutim, posle toga kao da mi se obratio Sveti duh i rekao mi je da je ovo mnogo veće od toga. Živimo u svetu u kojem naši lideri sede i skoro da podržavaju takvo ponašanje, svakako ga ne osuđuju, a svojom tišinom ga promovišu. Mislim da, ako želimo napred, moramo svi zajedno da budemo mnogo bolji“, kažu njegovi roditelji. 

Želimo pravdu za Bakarija

Hendersonovi roditelji kažu da sada očekuju pravdu. 

„Želimo pravdu za Bakarija. To znači da svi koji su umešani u to završe iza rešetaka, nadam se na dugo vremena“, rekla je Džil Henderson. 

Kako su rekli, angažovali su advokata i planiraju da budu u Grčkoj na suđenju. U te svrhe je preko interneta prikupljeno više od 100.000 dolara donacija. 

Navode i da ih nije zvao niko iz Kongresa, osim jednog senatora kada su pokušavali da prebace Bakarijevo telo u SAD. 

Amerikanac Bakari Henderson (22) je ubijen na grčkom ostrvu Zakintos 6. jula, nakon toga uhapšeno je devet osoba, među kojima sedam srpskih državljana. Dvojica Srba su puštena, a još se čeka na više detalja o procesu i o tome kada će početi suđenje. 

Svi detalji tuče nisu još poznati, ali su objavljena dva snimka, jedan fatalne tuče i jedan sukoba koji joj je prethodio.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala