DAEŠ: Osvetićemo se za inkviziciju, Španija će biti kalifat

© Flickr / Bert KaufmannPanorama Barselone
Panorama Barselone - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teroristi DAEŠ-a objavili su snimak na španskom jeziku u kome prete „osvetom“ Španiji zbog terorista koje je policija ubila tokom prošlonedeljnih napada u Barseloni i Kambrilsu, piše španski list „Pais“.

Na snimku su dvojica boraca DAEŠ-a, koji govore na španskom sa arapskim akcentom, i poručuju: „Po volji Alaha, Andaluzija će ponovo postati ono što je nekada bila, deo kalifata“, prenosi RTS.

„Španski hrišćani, ne zaboravite muslimansku krv koja je prolivena tokom španske inkvizicije. Osvetićemo vam se za masakr koji sada sprovodite protiv DAEŠ-a“, kaže borac te terorističke organizacije, koji se predstavio kao Abu Lais el Kurdubi, odnosno Abu Lais iz Kordobe.

„Mi vas nikada nećemo ostaviti na miru“ dodao je drugi džihadista, koji se predstavio kao Abusalman Andaluzijac.

Prema policijskim navodima, Abu Lais je u stvari 22-godišnji Muhamad Jasin Peres iz Kordobe. Njegov otac, Marokanac Abdelah Ahram, trenutno je u zatvoru u Tangeru zbog aktivne uloge u radikalnom džihadizmu.

Drugi muškarac nije identifikovan, pošto mu je lice pokriveno i vide mu se samo oči.

Na meste naezda avtomobilя na lюdeй v Barselone, Ispaniя - Sputnik Srbija
Barselona: Među žrtvama napada državljani 18 zemalja

Andaluzija je najjužnija autonomna pokrajina Kraljevine Španije, koja je više od pet vekova bila pod muslimanima.

Video je objavljen sinoć, šest dana nakon napada za koje je DAEŠ preuzeo odgovornost, a u kojima je poginulo 15, a ranjeno 200 osoba.

Na snimku su i fotografije napada u Barseloni, španskog premijera Marijana Rahoja, španskog kralja Felipea VI, te Junesa Abujakuba — muškarca koji je upravljao kombijem koji se prošlog četvrtka zabio u pešake u La Rambli.

Španija se trenutno nalazi na četvrtom od ukupno pet nivoa opasnosti od mogućeg terorističkog napada, iako su nakon napada u Barseloni i Kambrilsu mere sigurnosti povećane na železničkim stanicama, aerodromima i mestima gde se okupljaju velike grupe ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala