Šamar hrvatskoj namenskoj industriji: Umesto domaćih, vojska kupuje izraelske topove

CC0 / Javno vlasništvo / Oklopno vozilo Patria AMV HA-360
Oklopno vozilo Patria AMV HA-360 - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Ima mnogo jeftinijih oklopnih vozila, pa ako su se kupovale ’patrije‘, mogao se kupiti i adekvatan top. Ali to je odluka Ministarstva odbrane“, kaže predsednik Uprave „Đure Đakovića“ Tomislav Mazal.

„To je za nas davno završena priča“, prokomentarisao je Tomislav Mazal informaciju da je slavonskobrodska grupacija izgubila posao naoružavanja „patrije“ za hrvatsku vojsku zato što je bila dvostruko skuplja od konkurenata i zato što je ponudila protivoklopne rakete manjeg dometa, piše „Večernji list“.

Na činjenicu da je Ministarstvo odbrane izabralo 30-milimetarske topove izraelske kompanije „Elbit“, on je reagovao rečima da je „Đuro Đaković“ još pre šest godina, u vreme kada je to bio prvi model kupolne stanice koja ima punjenje ispod oklopa, počeo da dokazuje zašto je to bitno za kompaniju iz Slavonskog Broda i šta bi taj posao značio za buduće projekte.

Dogodilo se, međutim, da je neko drugi ponudio nešto što oni nisu mogli.

Narod u Zagrebu sa slikama generala A. Gotovine i M.Markača - arhivksa fotografija - Sputnik Srbija
Sinovi hrvatskih generala: Tuku Rome, ubijaju, gaze, diluju...

„Govori se da smo bili dvostruko skuplji. Mi to i ne krijemo, ali nisu ni ’Patrijina‘ vozila baš jeftina. Ima mnogo jeftinijih oklopnih vozila, pa ako su se kupovale ’patrije‘, mogao se kupiti i adekvatan top. Ali to je odluka Ministarstva odbrane“, rekao je Mazal.

On je istakao kako su u „Đakoviću“ ponosni na činjenicu da za Kongsberg rade 30-milimetarsku automatsku pušku za američku vojsku, supersofisticirani proizvod zahvaljujući kome su prepoznati kao kompanija koja može da razvije nešto novo. Podsetio je i kako hrvatske oružane snage i dalje imaju proizvode brodske kompanije u svom portfelju i dodao kako nema nijednog razloga da se ta saradnja, bez obzira na gubitak posla s „Patrijom“, ne nastavi i u budućnosti.

„Činjenica da je kupac do juče bio i većinski vlasnik naše kompanije po meni bi trebalo da ima neku snagu, ali na tenderu je izabrano to što je izabrano, i mi pošteno priznajemo da smo izgubili. Mislim da ćemo morati da poradimo na otklanjanju te nesrazmere između naših mogućnosti s jedne i potreba i finansijskih mogućnosti Ministarstva odbrane s druge strane“, zaključio je Mazal.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala