Hiljadu krstarećih raketa za američke neprijatelje

© AP Photo / Ford Williams/U.S. NavyRaketni napad sa američkog razarača "Porter" na vazduhoplovnu bazu u Siriji
Raketni napad sa američkog razarača Porter na vazduhoplovnu bazu u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke korporacije Lockheed Martin i Raytheon napraviće novu krstareću raketu za bombardere koja će moći da nosi bojevu glavu, saopštila je pres-služba američke Ratne mornarice.
Raketni sistem RSD-10 Pionir - Sputnik Srbija
Kongres SAD: Rusiji ultimatum zbog Ugovora o eliminisanju raketa

„To oružje će omogućiti da se modernizuje vazdušni deo naše nuklearne trijade“, izjavila je ministarka Ratnog vazduhoplovstva Hezer Vilson. Ona je izrazila uverenost da će „strategija obuzdavanja delovati protiv protivnika SAD koji mogu oceniti stepen rizika“. Ona je navela i da će to „oružje omogućiti da se prošire mogućnosti“ američkog Ratnog vazduhoplovstva. Pri tome, ministarka smatra da će modernizacija biti efikasna sa tačke gledišta isplativosti.

Preliminarni ugovori će iznositi 900 miliona dolara za 54 meseca. Kako se navodi, nakon toga će američko Ratno vazduhoplovstvo izabrati jednu od dve kompanije za proizvodnju hiljadu raketa. Pri tome, neće sve imati bojevu glavu.    

Kako je saopštila agencija „Blumberg“, kompanija „Boing" koja se bavi izradom sličnih raketa koje trenutno koristi vojska, nije se našla među „finalistima takmičenja“. Njen predstavnik je izjavio da je kompanija „razočarana time što nije bila izabrana“ i očekuje „od Ratnog vazduhoplovstva više informacija povodom donete odluke“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala