EKSKLUZIVNO: Unuk Trockog otkriva novu istinu o Staljinu

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaLav Trocki
Lav Trocki - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dana 21. avgusta obeleženo je 77 godina od smrti istaknutog ruskog revolucionara Lava Trockog, kojeg je ubio španski agent NKVD-a Ramon Merkader u njegovoj kući blizu Meksiko Sitija. Sputnjik je razgovarao sa unukom Trockog, Estebanom Volkovom, koji je bio u kući kada se dogodilo ubistvo.

„Došao sam u Meksiko godinu dana pre atentata. Zapravo, dva puta su pokušali da mu oduzmu život: 24. maja 1940. godine, kada je grupa staljinista koju je vodio umetnik David Alfaro Sikveiros, ušla u kuću pucajući nasumice po sobama u kojima su radile sekretarice i pomoćnici Trockog. Deda je čudom preživeo zato što ga je njegova supruga Natalija sakrila u tamnom uglu kuće“, izjavio je Esteban Volkov za Sputnjik Mundo.

„Bio sam u susednoj sob i pucali su iz automatskog oružja na krevet na kome sam spavao. Srećom, promašili su me i izvukao sam se sa ogrebotinom na prstu“, rekao je on.

Beba - Sputnik Srbija
Staljin ponovo među Rusima

Dodao je da je Lav Trocki znao da Staljin neće dugo čekati i da će uslediti novi pokušaji atentata na njega.

„Konačno, Ramon Merkader, agent iz NKVD-a koji je rođen u Kataloniji, sprijateljio se sa mladom Amerikankom trockistkinjom, kao i sa članovima dedinog obezbeđenja. Jednog dana zamolio je mog dedu da pogleda jedan od članaka koje je napisao. Sledeći put, dok je deda čitao njegove radove, Merkader ga je udario krampom u glavu“, priseća se Volkov.

„Deda je vrisnuo, telohranitelji su ušli i nadjačali ubicu“, dodao je on.

Esteban Volkov je rekao da je Trocki naredio svojim ljudima da ne ubiju Merkadera, što je omogućilo meksičkoj policiji da razmrsi klupko zavere.

© AP PhotoObraćanje Lava Trockog na sednici Treće internacionale, Komunističke internacionale - Kominterne u Moskvi, decembra 1921.
Obraćanje Lava Trockog na sednici Treće internacionale, Komunističke internacionale - Kominterne u Moskvi, decembra 1921. - Sputnik Srbija
Obraćanje Lava Trockog na sednici Treće internacionale, Komunističke internacionale - Kominterne u Moskvi, decembra 1921.

Na pitanje kako, čitav vek posle Oktobarske revolucije, ocenjuje ulogu svog dede, Volkov je rekao da su Vladimir Lenjin i Trocki glavni junaci revolucije.

„Lenjin je odigrao ključnu ulogu u stvaranju boljševičke stranke i koordinirao je njen rad. Trocki je odredio tok Revolucije. Za razliku od Lenjina i Staljina, koji su verovali da bi socijalističkoj revoluciji trebalo da prethodi buržoaska, on je istakao ulogu proletarijata, i tako je pobednička ruska revolucija uspostavila Sovjete radnika, vojnika i seljaka (namesnike)“, nastavio je Esteban Volkov.

Dodao je da je tokom građanskog rata Trocki stvorio Crvenu armiju, i da su čak i vojni stručnjaci na suprotnoj strani linije fronta priznali doprinos Trockog, jer bez Crvene armije Sovjetski Savez jednostavno ne bi postojao.

Posle smrti Vladimir Lenjina 1924. godine, Trocki je zadržao ideale Revolucije.

„Rekao je da je, uz pomoć Crvene armije, mogao da preuzme vlast u roku od 15 minuta, ali bio je protiv vojne birokratske diktature. Želeo je da ostane veran načelima Oktobarske revolucije“, naglasio je Volkov.

„Zatim, dok je Staljin čistio lenjinističko rukovodstvo suđenjima 1937-1938, Trocki je organizovao niz kontraprocesa u Meksiko Sitiju kako bi razotkrio lažnu prirodu Staljinove ’pravde‘“.

© AFP 2023Lav Trocki sa suprugom Natalijom Sedovom u Meksiku.
Lav Trocki sa suprugom Natalijom Sedovom u Meksiku. - Sputnik Srbija
Lav Trocki sa suprugom Natalijom Sedovom u Meksiku.

Upitan za sudbinu svoje porodice, rekao je da su svi bili proganjani i da su na kraju ubijeni.

„Moj otac Platon Volkov je deportovan i pogubljen. Stariji sin Trockog, Lav Sedov, koji je živeo u Parizu, umro je pod čudnim okolnostima. Umro je nakon operacije slepog creva i očigledno je otrovan“, nastavio je on.

„Drugi sin, Sergej Sedov, koji se nije bavio politikom, i pored toga je pogubljen. Moja baka, prva žena Trockog, umrla je u radnom logoru, a moja majka je izvršila samoubistvo nakon što joj je uskraćena dozvola da se vrati u Rusiju kako bi se sastala sa svojim suprugom i ćerkom“, nastavio je Volkov.

Tek po dolasku Mihaila Gorbačova na vlast, Esteban Volkov je konačno mogao da dođe u Rusiju kako bi upoznao svoju polusestru koja je ubrzo posle toga umrla od raka.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa glavnom urednicom srpske redakcije „Sputnjika“ Ljubinkom Milinčić - Sputnik Srbija
Šta bi bilo sa Evropom, da se Crvena armija zaustavila na svojim granicama

Dok je živeo u Meksiku, Esteban Volkov osnovao je Institut o pravu na azil. Trocki je rekao da postoji „planeta bez viza“ i da je Meksiko jedina zemlja koja mu je dodelila azil kada je Lazaro Kardenaz bio predsednik.

„Ne postoji zemlja u Latinskoj Americi čiji ljudi nisu našli utočište u Meksiku. Tokom 1930-ih, zahvaljujući predsedniku Kardenazu, Meksiko je prihvatio španske izbeglice koje su napustile svoju domovine nakon građanskog rata. Ovo je imalo povoljan uticaj na sam Meksiko, jer su mnogi od njih bili intelektualci i akademici“, objasnio je Volkov.

„Lav Trocki je istorijska figura koja je oklevetana i omalovažena. Jedan od najvećih Staljinovih zločina bio je taj što je želeo da izbriše istoriju, da je falsifikuje i da zavede ljude. Moja misija je da objavim prave istorijske činjenice, i to je ono što ću uraditi. Ja se držim van politike, ali pošto sam iskusio na svojoj koži atmosferu klevete i izvrtanja činjenica koja je bila svuda oko mog dede, smatram da je od vitalnog značaja oživljavanje istorijskih činjenica“, rekao je Esteban Volkov.

Lav Trocki je bio predsednik Petrogradskog sovjeta, od 1905. do 1917. godine, i odigrao je vodeću ulogu u Oktobarskoj revoluciji 1917. godine. Pošto su boljševici preuzeli vlast, Trocki je bio narodni komesar za spoljne poslove, a kasnije je osnovao Crvenu armiju, koja je izašla kao pobednik iz građanskog rata 1918-1920.

Tokom dvadesetih godina, Lav Trocki, energičan javni govornik i istaknuti marksistički teoretičar, bio je na čelu antistaljinističke opozicije. Prognan je iz komunističke partije 1929. godine i tada je zatražio politički azil u inostranstvu.

Meksiko je jedina zemlja spremna da ga prihvati, zahvaljujući njegovom prijateljstvu sa velikim meksičkim umetnikom Dijegom Riverom.

Trockog je ubio katalonski komunista Ramon Merader, po naređenju Josifa Staljina, krampom koji je prokrijumčario u rezidenciju sa obezbeđenjem, u kojoj je Trocki živeo blizu Meksiko Sitija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala