Slučaj o kom bruji Evropa: Kako je iskasapljena poznata novinarka na podmornici

© REUTERS / TT NEWS AGENCYKim Val
Kim Val - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šta se dogodilo Kim Val, švedskoj novinarki čiji je misteriozni nestanak na podmornici danskog pronalazača Petera Madsena šokirao ove dve skandinavske zemlje, ali i čitavu Evropu?
Švedski vojnici na vojnim vežbama NATO-a u Ukrajini - Sputnik Srbija
Švedska „proba rata sa Rusijom“ podseća na predstavu

Kim Val (30) se vodila kao nestala od 10. avgusta, kada je poslednji put viđena živa. Nakon 11 dana neizvesnosti, njeno telo je pronađeno 21. avgusta kod Kopenhagena u jezivom stanju — bez ruku, nogu i glave, koje je neko očigledno odsekao.

Kako izveštava „Njujork tajms“, obezglavljeni torzo novinarke pronašao je danski biciklista na obali ostrva Amager, gde ga je more izbacilo u ponedeljak posle podne. DNK analiza potvrdila je da se zaista radi o telu Kim Val. 

Telo je pronađeno nedaleko od mesta na kom je potonula podmornica na koju se Val ukrcala s danskim pronalazačem Peterom Madsenom (46), koju je on sam konstruisao, kako bi napravila reportažu. Sledećeg jutra, njen dečko je prijavio njen nestanak. Nedugo nakon toga Madsenova podmornica je potonula, kako je na početku izgledalo, u pomorskoj nesreći. Madsen je izronio iz podmornice i otplivao do obližnjeg čamca, koji ga je spasao. Madsenova privatna podmornica UC3 Nautilus, duga 16,7 metara, te večeri je pronađena na morskom dnu u Zalivu Koge, južno od Kopenhagena, na dubini od 6,7 metara.

Madsen namerno potopio podmornicu?

© REUTERS / Peter ThompsonPodmornica UC3 Nautilus
Podmornica UC3 Nautilus - Sputnik Srbija
Podmornica UC3 Nautilus

Madsen je policiji rekao da je iskrcao Valovu živu u luci u Kopenhagenu u noći s 10. na 11. avgust, ali je u ponedeljak potpuno promenio svoj iskaz i izjavio da je „došlo do nesreće na podmornici zbog koje je došlo do smrti Kim Val i da ju je nakon toga sahranio u moru“, saopštila je policija Kopenhagena. Madsen se sada nalazi u pritvoru i optužen je za ubistvo iz nehata.

Međutim, Madsenov iskaz je i pre otkrića tela bio neuverljiv iz više razloga: nije zvao policiju nakon nesreće i smrti Valove, nije odneo njeno telo na obalu niti ga ostavio u podmornici i nije objasnio zašto je prvo rekao da ju je iskrcao živu. A nakon što je njen unakaženi leš pronađen, praktično je sigurno da se radi o ubistvu za koje je Madsen, barem zasad, jedini osumnjičeni.

Jens Moler, glavni inspektor za ubistva policije u Kopenhagenu, pojasnio je da je telo pronađeno s metalom privezanim za njega kako ne bi isplivalo na površinu i da su na njemu takođe pronađene povrede koje upućuju na to da je neko pokušao da istisne iz njega sav vazduh, takođe kako ne bi izronio. „Smatramo ovo kritičnim napretkom u istrazi, ali i dalje tražimo delove tela koji nedostaju“, rekao je Moler.

Još jedan značajan dokaz koji upućuje na to da se zaista radi o ubistvu tragovi su zgrušane krvi pronađeni u podmornici. Kao i u slučaju samog tela, DNK analiza je potvrdila da krv pripada nesrećnoj novinarki. Policija smatra da je Madsen namerno potopio sopstvenu podmornicu, što takođe ima smisla ako je pokušao da prikrije ubistvo.

Uprkos svemu navedenom, Madsen i dalje negira krivicu, a njegova advokatica Betina Hald Engmark izjavila je da ona i njen klijent „pozitivno gledaju na konačno razrešenje“ sudbine Valove. Advokatica je dodala da Madsen sarađuje s istražiocima.

Ko je Raketni Madsen?

„S beskrajnom tugom i šokom primili smo vest da su ostaci naše kćeri i sestre Kim Val pronađeni. Još uvek ne možemo da dokučimo razmere ove katastrofe, i mnogo je pitanja na koja moraju da budu pronađeni odgovori“, napisala je majka švedske novinarke Ingrid Val u objavi na Fejsbuku. Valova, koja je diplomirala na Londonskoj školi ekonomije i na Univerzitetu Kolumbija, malo pre smrti planirala je da se preseli u Kinu sa svojim dečkom, gde je planirala da piše o Kini i regiji. Dosad je izveštavala za više švedskih i svetskih medija, uključujući „Njujork tajms“. „Postoji mračna ironija u tome što je Kim, koja je izveštavala iz Severne Koreje i sa Haitija, nestala u Danskoj“, komentarisala je njena koleginica Viktorija Greve.

Madsen je u Danskoj opšte poznat kao „raketni Madsen“, ekscentrični i beskompromisni pronalazač i graditelj podmornica i svemirskih raketa koji se nadao da će postati prvi astronaut na svetu koji bi putovao u svemir u letelici koju bi sam izgradio. Njegov biograf Tomas Dursing objasnio je za danske novine BT da je Madsen oko sebe okupio zajednicu ljudi koji mu pomažu i finansiraju njegove projekte, ali i da je njegov temperament doveo do konflikta s mnogima od njih. „Svađa se sa svakim. I ja sam se s njim svađao. Ali to je tako s ljudima koje pokreće velika strast“, rekao je Dursing.

Ubistvo povezano s narko-kartelima?

Za mnoge Dance i Šveđane ova misterija asocira na skandinavske krimiće po kojima je regija poznata. Svakako najzanimljiviju teoriju o motivu ubistva izneo je „Kopenhagen post“, kojem se anonimni čitalac obratio s dokazima da je Valova prethodno pisala o krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike, pri kojem se često koriste baš privatne podmornice. Osim toga, obezglavljeni leševi su vrlo prepoznatljiva oznaka ubistava od strane zloglasnih južnoameričkih narko-kartela.

S druge strane, Jens Falkenberg, koji je Madsenu pomogao s izgradnjom podmornice, tvrdi da nije nemoguće da je Valova zaista stradala u nesreći: „Kad sam čuo da je mrtva, moja prva pomisao bila je da je mogla da se oklizne na merdevinama koje vode do prvog otvora. Iza njih su vrata koja su uvek otvorena i koja imaju vrlo opaku ručku u koju možete da udarite potiljkom. Pomislio sam da se to i dogodilo. Podmornica je izgrađena čelikom na čelik. Ako se okliznula i povredila, ne bi bila prva“, rekao je za Falkenberg za danski Metropres.

Ipak, s obzirom na sve otkrivene dokaze, scenario u kom se radilo o nesreći zvuči prilično neverovatno. Ostaje za videti da li će Madsen ponovo promeniti svoj iskaz.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala