Ova dijeta sve je popularnija među poznatima, a već nekoliko istraživanja potvrdilo je kako je ovakav režim ishrane odličan način kako za skidanje viška kilograma, tako i za dovođenje u red organizma i poboljšanje celokupnog zdravlja.
Kad je reč o zdravlju, nordijski meni značajno reguliše krvni pritisak i snižava loš holesterol, a velik uticaj ima i na rešavanje problema raznih upala povezanih s nekim hroničnim bolestima — rakom, dijabetesom tipa 2, pa čak i Alchajmerom, prenosi B92.
I zato je jelovnik vikinga odličan način i za zdravo mršavljenje.
Ljudi u nordijskim zemljama imaju najmanje problema sa viškom kilograma, a da se ovakvom ishranom lako mršavi pokazalo je i opsežno istraživanje sprovedeno pre nekoliko godina.
U naučnoj studiji od 147 gojaznih pacijenata, koliko ih je učestvovalo u istraživanju, oni koji su se držali nordijske ishrane smršali su 4,7 kilograma nakon 26 nedelja, dok je kontrolna grupa uspela da skine svega kilogram i po.
Zanimljivo je i to što su ti kilogrami nestali uglavnom sa stomaka, zahvaljujući činjenici da se nordijska dijeta u velikoj meri sastoji od namirnica koje sagorevaju masti.
Sad još da vidimo šta jesti kako bi kilogrami počeli da se „tope“.
Gotovo sve povrće i voće je dozvoljeno, ali naglasak je na — borovnicama i ostalom bobičastom voću, jabukama, kruškama i šljivama, dok se od povrća preporučuju praziluk, cvekla, šargarepa, keleraba, paštrnak, bundeva, krompir i luk.
Veoma je važno jesti i dosta kupusa, karfiola, kelja, spanaća i ostalog zelenog povrća…