Četiri Rusa na američkom sankcionom spisku za Severnu Koreju

© AP Photo / Jacquelyn MartinMinistarstvo finansija SAD u Vašingtonu
Ministarstvo finansija SAD u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odeljenje Ministarstva finansija SAD za kontrolu nad inostranom imovinom unelo je na sankcioni spisak u vezi sa Severnom Korejom šest fizičkih lica, među kojima su četiri Rusa.

Na spisak su uvršteni: Irina Hjuiš, povezana sa kompanijom „Velmur menadžment PTE LTD“, Ruben Kirakosjan, povezan sa kompanijama „Hefest M“ i „Koreja Tangun trejding korporejšen“, Mihail Pisklin i Andrej Serbin. 

Severnokorejski lider Kim Džong Un tokom posete Komandi strateških snaga Oružanih snaga Severne Koreje - Sputnik Srbija
UN istražuje: Severna Koreja isporučivala Siriji hemijsko oružje

Među fizičkim licima kojima su uvedene sankcije su i državljani Kine i Namibije, a sankcije su uvedene i jednoj kompaniji iz Singapura. 

Navedeno je da je Ministarstvo finansija uvelo dodatne sankcije „kao odgovor na to što Severna Koreja nastavlja da razvija oružje za masovno uništenje, na narušavanje rezolucija Saveta bezbednosti UN i na pokušaje da se izbegnu američke sankcije“. 

„Današnje sankcije usmerene su na kompanije i fizička lica trećih zemalja koje, kao prvo, pomažu licima koja su već pod sankcijama i podržavaju nuklearni i raketni program Severne Koreje. Kao drugo, na one koji trguju sa Severnom Korejom u oblasti energetike. Kao treće, na one koji doprinose izvozu radne snage (iz Severne Koreje) i, kao četvrto, one koji omogućavaju severnokorejskim kompanijama koje su pod sankcijama pristup finansijskom sistemu SAD i međunarodnom finansijskom sistemu“, navedeno je u saopštenju. 

Sankcije podrazumevaju da bilo koja imovina lica sa spiska, koja se nalazi u posedu ili pod upravom lica iz SAD ili u SAD, mora da bude blokirana. Američkim građanima zabranjeno je da sklapaju poslove s osobama sa spiska. 

Američka administracija je podnela tužbu od 11 miliona dolara protiv dve kompanije zbog sumnje da su prale novac za Severnu Koreju, saopštila je pres-služba Ministarstva. Reč je o singapurskoj kompaniji „Velmur menadžment“ i kineskoj „Dandong žičeng“. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala