Porošenko: Predložiću UN uvođenje mirotvoraca u Donbas

© Foto : Press Service of the President of the Ukraine/Mikhail PalinchakPrezident Ukrainы Petr Porošenko
Prezident Ukrainы Petr Porošenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da će u septembru u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku predložiti da se u Donbas uvedu mirotvorci, saopštio je televizijski kanal „112 Ukrajina“.

„Ideju uvođenja mirotvoraca u Donbas nameravam sledećeg meseca da predstavim Generalnoj skupštini UN“, rekao je Porošenko nastupajući u Severnodonjecku u Luganskoj oblasti.

Modernizovani T-72A - Sputnik Srbija
Porošenko pokazao modernizovani tenk T-72A (video)

On je podsetio da je tu ideju ranije pokrenuo tokom telefonskog razgovora u „normandijskom formatu“. Ukrajinski predsednik je, takođe, predložio da se specijalna posmatračka misija OEBS-a naoruža.

„Pitanje mirovne misije UN i oružane misije OEBS-a napreduje prilično sporo zato što to ne želi Rusija“, rekao je Porošenko.

Sličan predlog ranije je izložio i zamenik šefa administracije ukrajinskog predsednika Konstantin Jelisejev. Prema njegovim rečima, Kijev smatra da je povratak na ideju mirovne misije UN ispravan zbog zaoštravanja situacije u Donbasu. 

UN su saopštile da ne planiraju takvu misiju, te da je za usvajanje bilo kakvih odluka neophodna saglasnost svih strana. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala