Francuska obnavlja kontakte sa ruskim i sirijskim obaveštajcima

© Sputnik / Marijana KolakovićPolicija u Parizu, Služba bezbednosti
Policija u Parizu, Služba bezbednosti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalne službe Francuske obnovile su saradnju sa svojim sirijskim kolegama, rekao je za Sputnjik Francuska bivši šef Centralne službe za borbu protiv terorizma pri Glavnom tužilaštvu Pariza Alen Marso.

On je naveo da su obnovljeni kontakti sa nizom sirijskih specijalnih službi koje je Francuska prilično naglo prekinula 2012. i 2013. godine. Odluka je posledica neophodnosti da se dobije potpuna informaciona slika o onome što se događa u zoni sukoba na Bliskom istoku, izjavio je Marso. 

„Danas su ruske i sirijske službe najbolje informisane o onome što se događa u zemljama tog regiona. Sviđalo se to nama ili ne, tako je“, naglasio je on. 

Francuski predsednik Emanuel Makron i izraelski premijer Benjamin Netanijahu - Sputnik Srbija
Francuska podržava bliskoistočne pregovore

Marso je naveo da će Francuska na kraju morati da obnovi i veze sa iranskim specijalnim službama, bez obzira na negodovanje Saudijske Arabije. 

On je priznao da je ranije u Francuskoj vladalo nepoverenje prema ruskim specijalnim službama, ali da je sada politika Pariza, prema njegovom mišljenju, usmerena na zbližavanje sa Sirijom. 

Prema njegovim rečima, Pariz ne može da se bori protiv DAEŠ-a i da istovremeno podržava Nusra front. Te organizacije je Marso nazvao „sveopštim islamističkim neprijateljem“.

„Francuska može da dokaže Rusiji svoju iskrenost“, naglasio je on. 

Marso je dodao da za nekoliko dana putuje u Rusiju kako bi se sastao sa ljudima odgovornim za kontraterorističku delatnost.

„Mislim da ćemo početi ponovo aktivno da sarađujemo sa našim ruskim prijateljima“, naveo je on. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala