Vučić: Imamo dokaze o veoma ofanzivnom delovanju protiv Srbije u Makedoniji

© Tanjug / TANJA VALIC/Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su zaposleni u Ambasadi Srbije u Makedoniji povučeni na konsultacije nakon što je od nadležnih obaveštajnih organa „dobijeno dovoljno dokaza o veoma ofanzivnom delovanju protiv organa i institucija Srbije“.

On nije hteo da iznosi detalje, ali je istakao da Srbija želi da ima dobre odnose sa Makedonijom, ali i da mora da se pripremi i prilagodi novim okolnostima.

„Naše je da naši ljudi budu pripremljeni i spremni. Biće nekih promena u našem osoblju i da zaštitimo prijateljstvo naše sa Makedoncima, a i kako da se ponašamo u novom okruženju“, rekao je Vučić.

Skoplje - Sputnik Srbija
Otkrivamo zašto je Srbija povukla ambasadora iz Makedonije

Mnogo je špekulacija i mislim da će u narednih deset dana sve biti mnogo jasnije

„Mi ćemo svoje interese da zaštitimo i gradićemo dobre odnose sa Skopljem“, odgovorio je predsednik na pitanje da li kriza u odnosima sa Makedonijom ima veze sa članstvom Kosova u Unesko, i dodao:

„Ali, kako bih vam rekao, ti odnosi će morati da budu zasnovani na uzajamnom poštovanju. Da li će Albanci da uvrste Kosovo na dnevni red skupštine Unesko… Naš je posao da zaštitimo interese Srbije, a da pri tom ne narušimo interese drugih zemalja“, rekao je predsednik.

Ukazao je da tu, međutim, ima mešanja nekih drugih sila:

„Ima mešanja nekih drugih sila. Naše je da umemo da odgovorimo i da umemo da zaštitimo svoje delovanje od uticaja spoljnih faktora…“, rekao je predsednik.

Upitan da li misli na Rusiju, odgovorio je: „Nisam pomislio na Rusiju“.

Predsednik je ponovio da će Srbija nastaviti da razvija prijateljske odnose sa Makedonijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala