Počele vojne vežbe SAD i Južne Koreje, Seul upozorava Pjongjang da ne provocira

Američki i južnokorejski vojnici tokom zajedničkih vojnih vežbi u Pohangu u Južnoj Koreji
Američki i južnokorejski vojnici tokom zajedničkih vojnih vežbi u Pohangu u Južnoj Koreji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Južnokorejski predsednik Mun Džae In izjavio je da vlasti Severne Koreje ne bi trebalo da koriste američko-južnokorejske vojne vežbe kao izgovor za provokacije, saopštila je agencija Jonhap.
Donald Tramp i Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Pjongjang upozorava Vašington: Dolivate ulje na vatru

Lider Južne Koreje istakao je da njegova zemlja ne pokušava da poveća vojne tenzije na Korejskom poluostrvu.

„To su godišnje vežbe odbrambenog karaktera… Mi uopšte ne nastojimo da povećamo tenzije na Korejskom poluostrvu“, rekao je predsednik, prenosi agencija.

Seul i Vašington počinju danas zajedničku vojnu vežbu „Ulči čuvar slobode“, u kojoj učestvuje više desetina hiljada vojnika, što Pjongjang vidi kao veoma provokativne pripreme za invaziju.

Zajedničke vojne vežbe snaga SAD i Južne Koreje će trajati do 31. avgusta.

Severna Koreja je nastavila da izbegava sankcije UN-a i od februara je, uprkos blokadi izvoza, generisala prihod od 270 miliona dolara, izvestila je japanska agencija Kjodo, pozivajući se na poverljiv izveštaj Ujedinjenih nacija.

Borbena retorika između dve zemlje eskalirala je nakon što je Pjongjang prošlog meseca obavio dve probe interkontinentalnih balističkih raketa, nakon čega su se SAD našle na dometu severnokorejskog naoružanja, što je rezultiralo upozorenjem američkog predsednika Donalda Trampa da bi Vašington mogao da ospe „vatru i bes“ na Severnu Koreju, preneo je AFP.

Pjongjang je potom zapretio da će ispaliti raketu na američku teritoriju Guam, što je kasnije severnokorejski lider Kim Džong Un odložio, ali i upozorio da bi to moglo da se dogodi u zavisnosti od narednog poteza Vašingtona.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala