Merkelova: Turska zloupotrebljava Interpol

© REUTERS / Stefanie LoosNemačka kancelarka Angela Merkel tokom zasedanja u Bundestagu
Nemačka kancelarka Angela Merkel tokom zasedanja u Bundestagu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je zadovoljstvo što je španski sud naložio da nemački pisac turskog porekla Dogan Akhanli, koga goni Ankara, bude pušten na uslovnu slobodu i upozorila je turske vlasti da ne zloupotrebljavaju Interpol u krivičnom gonjenju svojih kritičara.

„Ne smemo da zloupotrebljavamo međunarodne organizacije kao što je Interpol u takvim slučajevima“, rekla je Merkelova za televiziju RTL, govoreći o slučaju pisca Dogana Akhanlija, koji je u subotu uhapšen na zahtev Turske dok je bio na odmoru u Španiji, prenosi AFP.

Nemački pisac turskog porekla Dogan Akhanli - Sputnik Srbija
Španija: Nemački pisac uhapšen po poternici Turske

Akhanli je uslovno oslobođen posle zasedanja suda, ali je naloženo da ostane u Madridu dok ne bude razmotren turski zahtev za njegovu ekstradiciju, rekao je njegov advokat, navodi AP.

Kancelarka je istakla da je Nemačka u bliskom kontaktu sa Španijom u vezi sa tim slučajem i da je spremna za telefonski razgovor o tome sa španskim premijerom Marijanom Rahojem ukoliko to bude potrebno.

Prema njenim rečima, „ovo je nažalost jedan od mnogih slučajeva“ u kojima Turska goni nemačke državljane.

„Zato smo umnogome promenili našu politiku prema Turskoj“, rekla je Merkelova na skupu gde se srela sa svojim biračima.

Te promene se, napominje francuska agencija, odnose na pojačana upozorenja nemačkim turistima i poteze koji treba da blokiraju nova nemačka ulaganja u Turskoj.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan Gabrijelu: Ko ste Vi?

Merkelova je ocenila i da je „apsolutno neprihvatljivo da turski predsednik pozove nemačke građane turskog porekla da ne glasaju za nekoliko velikih partija na opštim izborima 24. septembra“.

Istovremeno je i nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel pozdravio oslobađanje Akhanlija koji je u Španiji uhapšen po turskoj poternici.

„Bilo bi strašno kada bi Turska mogla da izdejstvuje da ljudi koji su digli svoj glas protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana završe u zatvoru na drugom kraju Evrope“, saopštio je Gabrijel, prenosi AP.

On je naveo da ima puno poverenje u španski pravosudni sistem i da zna da „prijatelji i partneri u Vladi Španije razumeju šta je ulog“.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na mitingu svoje stranke AKP u Istambulu. - Sputnik Srbija
Erdogan Turcima u Nemačkoj: Ošamarite vlast

Za sada je nejasno za šta je Akhanli optužen, ali je on u prošlosti pisao o masovnom ubijanju Jermena u Turskoj 1915. godine, navodi američka agencija, dodajući da je ubijanje Jermena osetljiva tema u Turskoj, koja odbacuje rasprostranjeno mišljenje da to ubijanje predstavlja genocid.

Akhanli je, inače, emigrirao u Nemačku 1991. godine nakon što je više godina proveo u zatvoru u Turskoj posle vojnog puča u toj zemlji 1980. godine, a nemački ogranak udruženja pisaca PEN-a okarakterisao je poternicu za Akhanlijem kao politički motivisanu.

U međuvremenu, Erdogan je u obraćanju pristalicama u Istanbulu pogoršanje odnosa Ankare i Berlina pripisao nemačkim izborima koji će biti održani idućeg meseca i upozorio Nemačku da „gleda svoje posla“.

„Oni nemaju nikakve veze sa demokratijom“, zaključio je Erdogan, upozorivši Gabrijela da „treba da zna gde mu je mesto“ i da treba da se obrati ministru spoljnih poslova, a ne predsedniku Turske.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala