Teror u Barseloni: 12 mrtvih, 80 ranjenih, DAEŠ tvrdi da stoji iza napada (video, foto)

© AFP 2023 / Pau BarrenaTeroristički napad u Barseloni
Teroristički napad u Barseloni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dvanaest osoba je poginulo, a više desetina ih je povređeno u centru Barselone u terorističkom napadu kada je u grupu ljudi uleteo kombi. Vozač kombija je pobegao, ali je otkrivena osoba koja ga je iznajmila napadačima. Policija je uhapsila jednog osumnjičenog za napad, dok je drugi ubijen u razmeni vatre. Odgovornost za napad preuzeo je DAEŠ.

Napad se dogodio u poslepodnevnim satima u turističkom delu Barselone, u blizini avenije Las Ramblas kada je vozilo uletelo u grupu od nekoliko desetina ljudi.

Posle niza spekulacija španska policija je javila da je jedan napadač uhapšen, da nije bilo talačke krize u restoranu u blizini mesta napada, kao i da je otkrivena osoba koja je napadačima iznajmila kombi. U međuvremenu, drugi napadač je ubijen u pokušaju da se sakrije od policije.

Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija DAEŠ.

Svetski zvaničnici danas su osudili teroristički napad u Barseloni i izrazili podršku španskim vlastima i narodu, ponudivši im pomoć. Ruski predsednik Vladimir Putin i srpski predsednik Aleksandar Vučić uputili su telegram saučešća španskom kralju Felipeu II.

Komentarišući napad, Milan Mijalkovski, univerzitetski profesor bezbednosti, izjavio je za Sputnjik da se terorizam Evropi vraća kao bumerang.

„Moglo se pretpostaviti da će ovako nešto zadesiti i Španiju zato što je već nekoliko godina jasno onome ko hoće da mu bude jasno — islamisti su objavili rat Zapadnoj Evropi, SAD, i oni od tada, praktično od 1998. godine, pa sve do današnjih dana, samo menjaju način ili oblik napada“, rekao je Mijalkovski.

Fotografije i video-snimci napada su se pojavili na društvenim mrežama nedugo posle napada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala