Ankara upozorava na kurdski referendum, moguć građanski rat

© REUTERS / Alkis KonstantinidisProtest Kurda u Atini
Protest Kurda u Atini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Namere rukovodstva iračkih Kurda da održe referendum o nezavisnosti mogao bi da dovede do građanskog rata, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Ovo je najjače upozorenje koje je Ankara uputila pred referendum, koji je zakazan za 25. septembar, navela je agencija AFP.

„U toj zemlji (Iraku), koja je prošla kroz mnoge probleme, referendum o nezavisnosti može da pogorša situaciju. Ne daj bože, mogao bi da dovede i do građanskog rata“, rekao je Čavušoglu.

Sputnjik intervju - Sputnik Srbija
Mogu li Kurdi da ostvare viševekovni san?

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u junu oštro kritikovao najavljeni referendum, nazivajući ga „greškom i pretnjom“ po teritorijalni integritet Iraka.

„Osnovni razlog našeg protivljenja ovom referendumu je važnost očuvanja teritorijalnog i političkog integriteta Iraka“, izjavio je Erdoganov portparol Ibrahim Klin, demantujući da postoje bilo kakve loše namere prema Kurdima.

U Turskoj živi priličan broj Kurda, a prema nekim procenama oni čine oko četvrtine ukupnog broja stanovnika, koji iznosi nešto manje od 80 miliona.

SAD su zatražile od iračkih Kurda da odlože referendum o nezavisnosti svog autonomnog kurdskog regiona.

Američki državni sekretar Reks Tilerson uputio je nedavno taj zahtev tokom telefonskog razgovora sa predsednikom regionalne vlade Iračkog Kurdistana Masudom Barzanijem.

Stejt department SAD je u junu izrazio zabrinutost da će referendum skrenuti pažnju sa „urgentnijih prioriteta“, kao što je poraz ekstremista DAEŠ-a.

SAD i druge zapadne države zabrinute su da bi to glasanje moglo da se pretvori u još jedno regionalno žarište.

Turska, Iran i Sirija, koji zajedno sa Irakom imaju veliki broj kurdskih stanovnika, protive se nezavisnom Kurdistanu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala