Nemačka podržala plan Rusije i Kine za Korejsko poluostrvo

© AFP 2023 / GREG BAKER Zastave Rusije, Kine i Severne Koreje
Zastave Rusije, Kine i Severne Koreje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka podržava plan Rusije i Kine o „duplom zamrzavanju“ kada je reč o smirivanju tenzija na Korejskom poluostrvu, izjavio je nemački šef diplomatije Zigmar Gabrijel.

On je to izjavio u telefonskom razgovoru sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem, saopštio je kineski spoljnopolitički resor.

„Nemačka izuzetno ceni važnu ulogu koju Kina igra u rešavanju nuklearnog pitanja na Korejskom poluostrvu“, rekao je Gabrijel.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i njegov kineski kolega Vang Ji - Sputnik Srbija
Lavrov: Seul i Vašington produbljuju krizu

Gabrijel je naglasio da je Berlin spreman da nastavi da sarađuje sa Kinom kako bi se prilike na Korejskom poluostrvu u potpunosti smirile, te je poručio da je neophodno izvući lekcije iz istorije jer je trenutna situacija na ivicida izmakne kontroli.

Ministarstva inostranih poslova Rusije i Kine predložila su da Severna Koreja objavi moratorijum na nuklearna ispitivanja, uz uslov da SAD i Južna Koreja obustave vojne vežbe u regionu.

Takođe, predloženo je da sve strane pristupe pregovorima kako bi se utvrdili opšti principi uzajamnih međudržavnih odnosa i kako bi otpočeo proces denuklearizacije Korejskog poluostrva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala