Patrušev: Korišćenje stranih softvera pretnja po rusku sajber-bezbednost

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaSekretar Saveta bezbednosti RF Nikolaj PatruševNikolaj Patrušev
Sekretar Saveta bezbednosti RF Nikolaj PatruševNikolaj Patrušev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Široka upotreba inostranih informacionih tehnologija, softvera i uređaja za komunikaciju stvara mogućnost za curenje informacija i umanjuje nivo sajber-bezbednosti, što stvara pretnju po sve tehnološke procese u Rusiji, ali i rad svih organa vlasti, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Kako je rekao, kompjuterski napadi koji su se dogodili u maju i junu ove godine, sa ciljem da se blokira rad informacionih resursa Ruske Federacije, kao i mnogih drugih zemalja sveta, pokazali su destabilizujući potencijal tog programskog sistema.

Vojnici Rusije i Amerike - Sputnik Srbija
Globalni manevri: Amerika se priprema za budući sukob sa Rusijom

On je podsetio da zaštita informacionih sistema od spoljnog uticaja treba da bude rešena po ukazu koji je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin, po kojem se predviđa prelazak na domaći softver.

Pored toga, istakao je Patrušev, neophodno je ispuniti sve norme kada je reč o zaštiti prenosa službenih dokumenata u sistem federalnih i regionalnih centara, kao i prilikom priključivanja domaćih sistema na internacionalnu mrežu razmene podataka.

Pored sajber-bezbednosti, Patrušev se osvrnuo i na bezbednost u javnom saobraćaju od pretnji terorističkih napada, istakavši da je ta oblast i dalje prioritet, te da postoje određeni elementi koji ne ispunjavaju bezbednosnu normu.

On je naveo da su najslabije tačke kada je u pitanju bezbednost železničke stanice, kao i pruge. Naime, kako je precizirao, na mnogim mestima ni ne postoje detektori metala, što daleko umanjuje bezbednost kada je reč o protoku građana na tim javnim mestima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala