Dalaj-lama: Maštam da se štab NATO-a prebaci u Moskvu

© AP Photo / Julie WatsonDalaj Lama
Dalaj Lama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tibetanski duhovni vođa dalaj-lama izjavio je da mašta o tome da štab NATO-a bude prebačen u Moskvu, budući da bi to „doprinelo zbližavanju građana Rusije i SAD“.

Kako je rekao, uporedo sa krizom humanitarnih vrednosti, trend pesimizma zbog porasta autoritarizma u svetu je u porastu, što vodi ka rađanju mnogobrojnih pokreta koji su protiv te pojave.

Dalaj Lama - Sputnik Srbija
Dalaj–lama: Model EU bi mogao da odgovara Tibetu u okviru Kine

„Gledam Ameriku i čujem mnogo kritika upućenih Beloj kući. Mnogi koji su bili za Donalda Trampa, sada su protiv njega. Sa druge strane, gledajući Rusiju, vidim da se mnogi zalažu za borbu protiv korupcije. Mislim da je za vreme Staljina to bilo nemoguće. Bilo kako bilo, promene će doći, doduše možda ne tako brzo kako bi neki želeli. Verujem u veliku budućnost Rusije — zemlje koja bi mogla da postane pravcati most između Istoka i Zapada“, rekao je on.

„Znate li, moja mašta je da štab NATO-a pređe u Moskvu. U ruskom mentalitetu NATO je simbol neprijateljske sile. Ako se kancelarija Alijanse nađe u Moskvi, sa psihološke strane svima će biti lakše, jer će se stvoriti osećaj da su Rusi i Amerikanci zajedno. Bojim se samo da me posle ovakvog predloga više neće pustiti u Ameriku“, naveo je dalaj-lama.

Govoreći o Evropskoj uniji i „bregzitu“, on je ocenio da uprkos odluci Velike Britanije da napusti EU, mnogim Britancima to nije po meri, o čemu građani otvoreno i govore.

Sa druge strane, kako je rekao, u Kini je na snazi komunistički sistem, ali je među inteligencijom sve više onih koji misle drugačije. „Slična je situacija i kada je reč o ratovima i nasilju. Moramo posmatrati sve svetske procese iz ugla razvoja ličnosti, odnosno na nivou ljudi, a ne političkih lidera“, dodao je on.

„Politički lideri nisu večni, oni se trude da kontrolišu sve, ali oni ne žive po sto godina“, zaključio je dalaj-lama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala