Porošenko naredio istragu o ukrajinskim raketnim motorima

© Sputnik / President of the Ukraine Press-ServicePetro Porošenko
Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko naredio je da se sprovede istraga nakon vesti objavljene u listu „Njujork tajms“ o mogućem predavanju ukrajinske tehnologije Severnoj Koreji, kao i da mu se izveštaj o rezultatima preda u roku od tri dana.

List „Njujork tajms“ objavio je istragu američkih eksperata koji pretpostavljaju da je Severna Koreja dobila motore ukrajinske proizvodnje za svoje balističke rakete. Ukrajinske vlasti i nadležne kompanije negirale su ovu informaciju, saopštivši da se u ukrajinskim fabrikama ne proizvode takvi motori. 

Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija
Rogozin: Bez Kijeva Pjongjang nije mogao da dođe do raketnih motora

Kijev je potom pretpostavio kako je moguće da je ukrajinski motr kopiran u „nekoj zemlji“ i da je dospeo u Severnu Koreju preko kineske teritorije. Brojni ukrajinski političari izjavili su da je tekst u „Njujork tajmsu“ inspirisala Rusija. 

„Koliko god nam se činilo da su optužbe na račun Ukrajine apsurdne, kao odgovorni partneri moramo pažljivo da proverimo informaciju ’Njujork tajmsa‘ o navodnoj isporuci raketnih motora ili drugih tehnologija Severnoj Koreji. Zbog toga sam naložio da se bez odlaganja, uz predsedavanje sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine i uz učešće Međuresorne komisije za vojno-tehničku saradnju i kontrolu izvoza, kao i državnog preduzeća ’Južmaš‘ i konstruktorskog biroa ’Južnoje‘, sprovede istraga o ovoj situaciji i da se rezultati saopšte u roku od tri dana“, napisao je danas Porošenko na svojoj stranici na Fejsbuku.

Ukrajinski predsednik je rekao kako je uveren da će to „omogućiti da se potvrdi da su izmišljene“ pretpostavke o „ukrajinskom tragu“ i da se „utvrdi pravi izvor i zamisao ove neosnovane laži“. 

Porošenko je dodao da se Ukrajina savesno pridržava međunarodnog režima neširenja nuklearnog oružja. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala