Rusija saziva sastanak šest svetskih sila zbog Irana?

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIPredstavnici zemalja ucesnica pregovora o Iranskom nuklearnom programu
Predstavnici zemalja ucesnica pregovora o Iranskom nuklearnom programu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija bi mogla da zatraži ponovno okupljanje predstavnika šest najvećih svetskih sila kako bi se razrešila situacija oko nuklearnog sporazuma sa Iranom, izjavio je predstavnik Komiteta za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Igor Morozov povodom najave Irana da bi mogao da izađe iz sporazuma ukoliko SAD nastave da uvode sankcije toj zemlji.

Kako je rekao Morozov, na taj sastanak bi trebalo pozvati i predstavnike Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kako bi potvrdili da Iran zaista ispunjava sve stavke tog sporazuma.

On je takođe ocenio da bi zemlje EU najverovatnije podržale inicijativu Rusije, budući da se njihove investicije već realizuju u Iranu, zbog čega destabilizacija situacije u toj zemlji nikome nije u interesu.

Predsednik Irana Hasan Rohani - Sputnik Srbija
Iran: Napuštamo nuklearni sporazum ako SAD ...

„Pritisci na Iran vode ka ozbiljnoj destabilizaciji situacije na Bliskom istoku. Svi pokušaji Rusije da se postigne sporazum sa tom zemljom u vezi sa nuklearnim programom pašće u vodu. Pritom, SAD to čine svesno“, istakao je Morozov.

Ruski senator je takođe naveo da je odgovor Irana na politiku SAD očekivan, budući da je Kongres SAD uvođenjem sankcija poistovetio Iran i Rusiju sa Severnom Korejom, koja otvoreno nastoji da ovlada nuklearnim oružjem.

Morozov je podsetio da je nuklearni sporazum sa Iranom postignut uz neverovatan napor svih učesnika pregovora, ali i upozorio da SAD trenutno žele sve to da ponište jednim potezom „pera“.

Podsetimo, iranski predsednik Hasan Rohani zapretio je da je Teheran spreman istog časa da napusti nuklearni sporazum koji je postignut sa velikim silama ukoliko SAD nastave da šire sankcije prema Iranu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala