„Etihad” obustavlja finansiranje, i „Er Berlin” odlazi u stečaj

Pratite nas
Nemački avio-prevoznik „Er Berlin” saopštio je da je podneo zahtev za bankrot nakon što je većinski vlasnik, kompanija „Etihad ervejz” navela da će obustaviti finansiranje.

Ministarstva za ekonomiju i saobraćaj Nemačke su danas naveli da će „Er Berlin” dobiti zajam od 150 miliona evra da bi do daljnjeg nastavio sa letovima.

„Trenutno su desetine hiljada putnika i turista na raznim mestima u svetu. Njihovi letovi nazad u Nemačku ’Er Berlinom‘ inače ne bi bili mogući“, navodi se u saopštenju.

Kompanija nije odgovarala na pozive, a u saopštenju je navela da je nakon povlačenja finansiranja od Etihada „došla do zaključka da ne postoji mogućnost da se pozitivno nastavi“.

„Frans pres“ piše da je „Lufthanza“ izrazila želju da preuzme „Er Berlin“.

U decembru su nemačka rivalska avio-kompanija, „Lufthanzin“ „Jurovings“, i „Ostrijan erlajns“ postigle dogovor o zakupu 38 aviona od „Er Berlina“.

Nakon objave vesti o pokretanju stečajnog postupka u „Er Berlinu”, „Lufthanza“ je saopštila da „podržava napore restrukturiranja avio-kompanije zajedno sa nemačkom vladom” i da će avioni koje je zakupila nastaviti operativne aktivnosti kao i ranije.

Kokpit aviona - Sputnik Srbija
„Lufthanza“ znala za Lubicovu depresiju

„Lufthanza“, najveća nemačka avio-kompanija, navela je da je „već u pregovorima sa ’Er Berlinom‘ o preuzimanju delova grupe ’Er Berlin‘ i da istražuje mogućnost zapošljavanja dodatnog osoblja“.

Iz ministarstava su potvrdili da je „Er Berlin” već dugo u pregovorima sa „Lufthanzom“ i još jednom avio-kompanijom.

Ovo je inače drugi slučaj stečaja avio-kompanije u kojoj je „Etihad“ vlasnik. Početkom juna je najveća italijanska avio-kompanija, „Alitalija“ otišla je u stečaj da bi izbegla potpuni bankrot.

Vlada Italije odobrila joj je pozajmicu od 600 miliona evra kako bi mogla da radi dok se ne pronađe novi kupac.

Odbor je saopštio da takav ishod zahteva reorganizaciju kompanije kako bi se omogućile planirane investicije od dve milijarde evra, manjinskog akcionara, kompanije „Etihad“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i konzorcijuma italijanskih investitora koji ima 51 odsto vlasništva „Alitalije“.

Tanjug/Mondo

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala