00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ORBITA KULTURE
10:00
120 min
SPUTNJIK INTERVJU
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
ORBITA KULTURE
Svet nastao ispod Gogoljevog šinjela
16:00
120 min
MILJANOV KORNER
Realnost je da se Partizan i Zvezda bore za mesto u plej-inu
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Rozanov“
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
Autorska emisija Ljubinke Milinčić
21:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri

Prija srcu, ali ne leči dušu (video)

© TALMADGEBOYDČokoladni kolač
Čokoladni kolač - Sputnik Srbija
Pratite nas
Konzumacija manje količine čokolade može da smanji rizik od dobijanja srčanog udara, tvrdi se u novoj studiji.

Stručnjaci tvrde da konzumiranje od dve do šest malih porcija tog slatkiša sedmično smanjuje rizik od neregularnog rada srca za 20 odsto. Naučnici su istraživali vezu između konzumiranja čokolade i neregularnog rada srca, problema sa kojim se suočava 33,5 miliona ljudi širom sveta.

Savetuju da se konzumiraju proizvodi sa visokim procentom kakaa koji su vrlo zdravi za protok krvi.

„Istraživanje je pokazalo da i male količine unosa kakaa mogu imati pozitivne efekte na zdravlje“, kazala je šefica studije Elizabet Mostofski iz Medicinske škole Harvard T. H. Čen.

Čokolada - Sputnik Srbija
Čokolada — čudotvorni lek

Fibrilacija arterija je najčešća aritmija u opštoj populaciji koja stvara problem u starijim godinama, a najčešće pogađa muškarce. Uzrokuje vrtoglavicu, gubljenje daha i umor. Sve to povećava rizik od srčanog udara i obolevanja od demencije, a na kraju može da dovede i do smrti.

U istraživanju su učestvovale 55.502 osobe u dobi između 50 i 64 godine iz Danske, gde je utvrđeno 3.346 slučajeva fibrilacije arterija. Osobe koje su jele 28,35 grama čokolade sedmično za 17 odsto su smanjile rizik od fibrilacije arterija, za razliku od grupe koja je jela manju porciju jednom sedmično.

Bitno je istaći da konzumacija mnogo veće količine čokolade nije dala bolje rezultate.

 

Kliks

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala