Vašington spreman za dijalog sa Pjongjangom, vojne opcije se ne isključuju

© AP Photo / Manuel Balce CenetaMinistar odbrane SAD Džejms Matis i američki državni sekretar Reks Tilerson u Vašingonu
Ministar odbrane SAD Džejms Matis i američki državni sekretar Reks Tilerson u Vašingonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Reks Tilerson i američki ministar odbrane Džejms Matis napisali su zajednički članak u „Volstrit džuranalu“ u kojem se navodi da SAD nameravaju da traže pomoć od Rusije i Kine kako bi one pomogle da se utiče na Severnu Koreju.
Američka flota - Sputnik Srbija
SAD traže efikasniju saradnju sa kineskom vojskom

„Sjedinjene Američke Države nastaviće da traže od Kine i Rusije da one preuzmu obavezu da ne daju režimu vitalnu ekonomsku pomoć i da ga pozovu da skrene sa opasnog puta“, ističe se u članku.

U tekstu se ističe da je cilj „kampanje mirnog pritiska“ Sjedinjenih Američkih Država denuklearizacija Severne Koreje. „SAD nisu zainteresovane za promenu režima ili brzog ujedinjenja Koreje“, navode Tilerson i Matis.

Tilerson i Matis ističu da „Sjedinjene Američke Države žele pregovore sa Pjongjangom“, ali očekuju od Pjongjanga da odmah obustavi provokativne akcije, konkretno raketne probe.

Oni dodaju da je „Severna Koreja sada pred izborom — mir, prosperitet i međunarodno priznanje, ili ratno stanje, siromaštvo i izolacija.

Severnokorejske vlasti su saopštile da su razradile plan raketnog napada na američku bazu na Gvamu. Ubrzo zatim, američki predsednik Donald Tramp je rekao da je njegova zemlja spremna za ekonomske, diplomatske, kao i vojne mere protiv Severne Koreje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala