NATO briše sva pravila u EU

© AFP 2023 / Michal CizekJens Stoltenberg i premijer Češke Boguslav Sobotka sa američkim vojnim konvojem u Pragu
Jens Stoltenberg i premijer Češke Boguslav Sobotka sa američkim vojnim konvojem u Pragu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom vojnih vežbi u Evropi, snage NATO-a su morale da prolaze pasošku i carinsku kontrolu, kao i da poštuju pravila kretanja u saobraćaju, što je značajno smanjilo brzinu kretanja vojnika Alijanse, piše „Blumberg“.
Prva zajednička vojna vežba u Nikincima Srbije sa članicama NATO-a - Sputnik Srbija
Srbija vežba da bi bila neutralna, ali kakav je plan NATO-a

Za vreme vojnih vežbi „Operacija čuvar sablje“, snage NATO-a u Istočnoj Evropi su se stalno suočavale sa „ležećim policajcima“, kako u direktnom tako i u prenosnom smislu.

Komandant Kopnenih snaga SAD u Evropi general Ben Hodžis je morao da sleti na rumunsku avio-bazu i prođe carinsku kontrolu prilikom dolaska iz Bugarske u Rumuniju. Sa ovakvom situacijom se suočio i u Mađarskoj, gde su mu proverili pasoš.

Osim toga, vojnici NATO-a nisu mogli da koriste puteve, mostove sa ograničenom nosivošću, dok su se mnoge pruge i tuneli pokazali neodgovarajućim za novu vojnu tehniku.

Led i vatra - Sputnik Srbija
Ovo je pet najopasnijih ratnih žarišta u svetu

Na kraju vojnih vežbi, Hodžis je pozvao na stvaranje „vojne Šengenske zone“, koja bi omogućila vojsci da se kreće bez prepreka.

Prema rečima generala, severnoatlantski blok treba što pre da omogući vojnim komvojima da se kreću po Evropi „isto tako brzo kao što to rade migranti“.

U proseku, za dobijanje različitih odobrenja snagama NATO-a potrebno je 15 dana.

Podsetimo, početkom avgusta ministarka odbrane Holandije Žanin Henis Plasšert pozvala je rukovodstvo EU da stvori „vojnu Šengen zonu“ kako bi vojska operativno mogla da se kreće po teritoriji Evrope.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala