Teroristi se finansirali preko Ibeja

© REUTERS / Beck DiefenbachLogotip kompanije eBay
Logotip kompanije eBay - Sputnik Srbija
Pratite nas
Militanti terorističke organizacije DAEŠ zaključili su fiktivni dogovor sa trgovinskom onlajn-platformom „Ibej“ za finansiranje svoje kriminalne delatnosti u SAD, piše „Volstrit džurnal“, pozivajući se na tajne dokumente FBI.
Borci terorističke grupe DAEŠ u severnoj Siriji - Sputnik Srbija
Teroristi spremaju napade u Evropi

Novčana sredstva je dobijao izvesni Muhamed Elšinavi, koji je 2016. godine uhapšen u Merilendu pod sumnjom da je pomagao DAEŠ-u. On je na „Ibeju“ nudio štampače na prodaju, dok su njegovi pomagači bili „kupci“ i uplaćivali su novac „prodavcu“ preko platnog sistema Pejpal. Prema podacima FBI, ta sredstva su bila planirana za „finansiranje terorističkih napada“ ili, kako svedoči sam Elšinavi, za „operativne ciljeve“ grupe na teritoriji SAD. 

List navodi da se takva šema koristi i u drugim državama. U dokumentima sa kojih je nedavno FBI skinuo oznaku tajnosti i koji su predstavljeni Federalnom sudu u Baltimoru, u državi Merilendu, piše da je Elšinavi bio deo globalne terorističke mreže koji se prostire od Velike Britanije do Bangladeša. Svi članovi te mreže kojom je upravljao Siful Sudžen koristili su slične šeme za finansiranje DAEŠ-a, navodi list.

Centar mreže je bila firma u sferi kompjuterskih tehnologija koju je Sudžen registrovao u Velikoj Britaniji i koja je imala filijalu u Bangladešu i Turskoj. Većina članova mreže za finansiranja terorizma je uhapšena ili ubijena u koordiniranoj operaciji zapadnih specijalnih službi u decembru 2015. godine. Sudžen je tada likvidiran u napadu drona.

Kompanija „Ibej“ je saopštila da je sarađuje sa policijom u istrazi o korišćenju njenog sajta za finansiranje terorizma.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala