Severna Koreja zapretila napadom na američku bazu na Gvamu

© REUTERS / Sue-Lin WongRakete prolaze pored tribine na kojoj se nalazi severnokorejski lider Kim Džong Un i ostali visoki zvaničnici na vojnoj paradi u Pjongjangu
Rakete prolaze pored tribine na kojoj se nalazi severnokorejski lider Kim Džong Un i ostali visoki zvaničnici na vojnoj paradi u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Koreja saopštila je da pažljivo razmatra plan o napadu raketama na američku pacifičku teritoriju Gvam, a to upozorenje je uputila samo nekoliko sati nakon što je američki predsednik Donald Tramp poručio Pjongjangu da će bilo kakva pretnja po SAD naići na „oganj i gnev“.

Portparol severnokorejske Narodne armije saopštio je da će plan o napadu biti sproveden u delo u više pravaca i odmah nakon što lider Kim Džong Un donese odluku o tome, prenosi Rojters, pozivajući se na državnu severnokorejsku novinsku agenciju KCNA.

Američki predsednik Donald Tramp sastao se sa liderima EU u Briselu - Sputnik Srbija
Tramp: Severna Koreja će se suočiti sa ognjem i gnevom ako bude pretila

Istovremeno, neimenovani severnokorejski vojni portparol rekao je da bi Severna Koreja mogla da izvede operaciju iz predostrožnosti ukoliko SAD pokažu znake provokacije, navodi britanska agencija.

Govoreći o samom napadu, mediji navode da će severnokorejska vojska iskoristiti rakete srednjeg i dalekog dometa „Hvason 12“.

Inače i ratna mornarica Kine je počela velike vojne vežbe u Istočnokineskom moru, nedaleko od severnokorejske obale.

Tim povodom je na desetine ratnih kineskih brodova doplovilo do severnokorejske obale, a kako je ranije najavljeno, vojne vežbe će uključivati kako ofanzivne, tako i odbrambene manevre protiv konvencionalnih ciljeva u vazduhu, na moru i na kopnu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala