Novi haos u Sobranju — VMRO blokirao parlament, Džaferi pozvao obezbeđenje

© AP Photo / Boris GrdanoskiUpad demonstranata u Sobranje 27. aprila 2017. godine
Upad demonstranata u Sobranje 27. aprila 2017. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanici najuticajnije opozicione partije VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, blokirali su rad Sobranja, nakon što je predsednik Taljat Džaferi uskratio pravo poslaniku te stranke Antoniju Milošoskom da se u skladu sa poslovnikom obrati poslanicima.

Poslanici VMRO-DPMNE su okupirali govornicu, pa je Džaferi pozvao skupštinsko obezbeđenje i proglasio pauzu kako bi se smirile tenzije, preneli su makedonski mediji.

Protesti u Skoplju, Makedonija - arhivska fotografija - Sputnik Srbija
Makedonija: Rusija neprijatelj, NATO nas štiti

Inače, na dnevnom redu sednice je smena javnog tužioca Marka Zvrlevskog, što je još krajem prošlog meseca zatražio premijer Zoran Zaev.

Makedonski premijer smatra da je to prvi korak ka uspostavljanu nezavisnog sudstva, što je po njegovom mišljenju najznačajnija reforma. Sa druge strane, smeni Zvrlevskog protivi se VMRO-DPMNE.

Smenu javnog tužioca Vlada traži zbog, kako se navodi, nezakonitog, neblagovremenog i neprofesionalnog vršenja dužnosti.

Vlada u Skoplju smatra da Zvrlevski nije u stanju da obavlja svoj posao, da nije podneo zahteve za pokretanje krivičnih prijava u slučajevima propisanim zakonom i da je na taj način podrio svoj ugled.

VMRO-DPMNE pak smatra da je zahtev za smenu Zvrlevskog u suprotnosti sa zakonom.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala