Poljska: Eksplozija uzrok pada aviona Kačinskog

© Sputnik / Oleg Mineev / Uđi u bazu fotografijaOlupina aviona Tu-154 poljskog predsednika Kačinskog u Smolensku
Olupina aviona Tu-154 poljskog predsednika Kačinskog u Smolensku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nova poljska komisija koja je zadužena za istragu o padu aviona Tu-154 kod Smolenska 2010. godine, kada je poginuo predsednik Poljske Leh Kačinski, utvrdila je da na krilima aviona ima tragova eksploziva, navodi se u saopštenju te komisije.

Rezultati nove istrage utvrdili su da levo krilo aviona nije bilo uništeno nakon sudara sa brezom, već se to dogodilo ranije, navodi se.

Predsednička palata u Varšavi - Sputnik Srbija
Slaba saradnja Moskve i Varšave u istrazi o padu aviona Leha Kačinskog

Štaviše, delovi levog krila aviona na sebi imaju ostatke eksploziva, ističe komisija.

Taj zaključak je u suprotnosti sa zaključkom koji je donela Međudržavna avijaciona komisija, koja je još ranije saopštila da nikakvi tragovi eksploziva nisu pronađeni na ostacima aviona Tu-154.

Ni položaji ostataka aviona nakon pada nisu izazivali sumnju da je katastrofu izazvala eksplozija, već da je problem nastao zato što je avion leteo prenisko u uslovima velike magle.

Isti zaključak donela je i prva poljska komisija pod rukovodstvom bivšeg ministra unutrašnjih poslova Poljske Jiržija Milera.

Podsetimo, avion Tu-154 u kojem se nalazio Leh Kačinski srušio se prilikom sletanja na aerodrom u ruskom gradu Smolensku, a pored predsednika u avionu je bilo još 96 ljudi.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala