Perfekcionista ste? Evo zašto ste opasni po okolinu

Stres
Stres - Sputnik Srbija
Pratite nas
U retkim slučajevima se suicidalnost može pripisati jednom faktoru, a rezultati nove studije koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Zapadni Ontario pokazuju da je perfekcionizam povezan sa suicidom i samopovređujućim ponašanjima.

Tokom istraživanja naučnici su ispitivali porodicu i prijatelje osoba koje su počinile samoubistvo, a rezultati su pokazali da je više od 56 odsto njih težilo savršenstvu.

Žena bez cilja. - Sputnik Srbija
Depresija — opasnija od hidrogenske bombe

„Samostalni i društveno utemeljeni pritisci da budu savršeni deo su ličnosti osoba koje su sklone suicidalnim idejama i samopovređujućim ponašanjima“, navode autori studije.

Istraživanje je pokazalo da je 68 odsto adolescenata koji su počinili samoubistvo bilo poznato po izražavanju visokih zahteva i očekivanja, što su zajedničke karakteristike perfekcionizma.

Autori podsećaju da je prema studiji provedenoj početkom devedesetih godina perfekcionizam definisan kao visok standard performansi koji je propraćen preterano kritičkim procenama nečijeg ponašanja. U istoj studiji navedeno je da su primarna obeležja perfekcionista osobine poput zabrinutosti zbog grešaka, samokritičnost, roditeljska očekivanja, lični standardi i organizacija.

Autori nove studije takođe objašnjavaju kako se perfekcionisti često bore za održavanje stabilnih odnosa te da upravo perfekcionizam, zbog kojeg se osećaju emocionalno neispunjeni i napušteni, igra ključnu ulogu u sprečavanju sreće.

Takođe navode da je suicid drugi vodeći način na koji umiru američki adolescenti.

 

Kliks

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala