Konačni rezultati u ukupnom plasmanu i proglašenje pobednika u disciplini „Poljska kuhinja“ zakazano je za 10. avgust, nakon što žiri sumira sve rezultate i razmotri eventualne prigovore.
U završnoj fazi takmičenja, pekari su imali zadatak da ispeku najmanje 12 vekni hleba, težine od 1,1 do 1,2 kilograma. Za izvršenje zadatka svaka ekipa je imala šest sati, a žiri je ocenjivao organoleptičke osobine hleba: izgled, težinu, ukus i boju.
„Danas je završen zvanični takmičarski deo takmičenja „Poljska kuhinja“. Zadovoljni smo ostvarenim rezultatom, uz napomenu da je suđenje bilo maksimalno korektno, nepristrasno i da su ocene davane jednoglasnom odlukom čitavog sudijskog žirija. Što se tiče konačnog plasmana mislim da se neće nešto bitno promeniti, tako da je peto mesto na takmičenju naša realnost“, rekao je za Sputnjik vođa srpske delegacije u disciplini „Poljska kuhinja“, potpukovnik Miroslav Jovanović.
Potpukovnik je dodao i da ostaje žal za propuštenom prilikom u prvoj fazi takmičenja — u vatrenoj osposobljenosti, koje je imalo presudan uticaj na naš plasman.
„Iskustvo koje smo stekli na takmičenju koristiće nam za našu bolju i adekvatniju pripremu u narednom periodu, uz nadu da ćemo uzeti učešće u navedenom takmičenju i 2018. godine“, rekao je potpukovnik Jovanović, koji je i jedan od članova sudijskog žirija.
U „Poljskoj kuhinji“ se takmiči šest zemalja: Rusija, Azerbejdžan, Belorusija, Mongolija, Izrael i Srbija.
Reprezentaciju Srbije čini osmočlana ekipa, od kojih se četiri člana takmiče — dva kuvara i dva pekara.
Ovo je bio poslednji takmičarski dan za vojne kuvare i pekare. Prema propozicijama, takmičenje se odvijalo u tri faze, a počelo je 1. avgusta.
Prva faza „Poljske kuhinje“ bilo je takmičenje iz vatrene osposobljenosti, a kuvari i pekari su imali zadatak da na strelištu u Alabinu pogode metu iz automatske puške „kalašnjikov“ AK-74 sa udaljenosti od 100 metara.
Druga faza takmičenja je obuhvatala pripremu hrane i pečenje pekarskih proizvoda po proizvoljnoj recepturi od namirnica koje obezbeđuje organizator takmičenja.
Treća i poslednja faza jeste takmičenje u pripremanju hrane i pečenju hleba prema meniju i recepturama koje određuje organizator takmičenja.
Srpski kuvari i pekari, kao i ostale ekipe, nastupiće i 12. avgusta na zatvaranju Vojnih igara u Rusiji, kada će svaka od njih predstaviti svoju nacionalnu kuhinju. Taj deo programa nije takmičarskog karaktera i neće se ocenjivati.