Zašto je propao pokušaj zbližavanja Amerike i Rusije

© Sputnik / Alexey FilippovNzinga Preskod iz SAD i Ruskinja Aida Šanajeva tokom polufinala u ženskoj kategoriji na Svetskom prvenstvu u mačevanju u Moskvi.
Nzinga Preskod iz SAD i Ruskinja Aida Šanajeva tokom polufinala u ženskoj kategoriji na Svetskom prvenstvu u mačevanju u Moskvi. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši ambasador SAD u Rusiji Majkl Makfol izjavio je da su i SAD i Rusija podjednako krive za to što je proces zbližavanja Vašingtona i Moskve propao i to zato što ni Donald Tramp, a ni Vladimir Putin, nisu učinili dovoljno kako bi tu ideju realizovali.

Prema njegovim rečima, Tramp je odgovoran zbog toga što je počev od predizborne kampanje govorio o mogućem zbližavanju odnosa sa Putinom, ali ni u jednom trenutku nije predložio bilo kakav konkretan korak.

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija
Rjabkov: Ne daj bože da Amerikanci odgovore na smanjenje broja diplomata

Štaviše, kako je naglasio, svi njegovi predlozi bili su previše apstraktni, a uvođenje novih antiruskih sankcija pokazalo je neuspešnu politiku američkog lidera.

„Tramp ni u jednom trenutku nije pozvao kongresmene na dijalog po pitanju Rusije kako bi im objasnio svoje namere, štaviše, uvođenjem sankcija postupio je nepromišljeno jer se nije čak ni posavetovao sa evropskim kolegama“, naglasio je.

Sa druge strane, Putin je kriv jer nije učinio nikakve ustupke Vašingtonu kako bi se situacija popravila, a mogao je simboličnim gestom, i to ukidanjem zabrane američkim građanima da usvajaju rusku decu.

„To bi predstavljalo simboličan korak koji bi pokazao da Putin želi saradnju sa Trampom, ali on to nije učinio“, naveo je Makfol.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala