Dogovor Rusije i sirijske opozicije: Uvedena treća zona deeskalacije

© Foto : Youtube/ servan derwishOpozicija "Slobodna sirijska armija"
Opozicija Slobodna sirijska armija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici Rusije i sirijske opozicije postigli su saglasnost oko uvođenja treće zone deeskalacije nasilja u Siriji, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kako je rekao, u pitanju je zona severno od grada Homsa, a dogovor je postignut na pregovorima koji su održani u Kairu.

Pripadnici sirijske opozicije obećali su da će prekid vatre stupiti na snagu u četvrtak u podne.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Reks Tilerson tokom sastanka na Arktičkom savetu na Aljasci - Sputnik Srbija
Lavrov i Tilerson mogu objaviti formiranje treće zone bez sukoba u Siriji

„Prema dogovoru, u četvrtak, počevši od podneva, jedinice umerene opozicije i pripadnici vladinih snaga u potpunosti će prekinuti razmenu vatre iz svih tipova oružja“, rekao je Konašenkov.

S tim u vezi, ruska vojna policija će postaviti dva kontrolna punkta u zoni deeskalacije „Homs“, sa ciljem da se razdvoje teritorije u kojoj se i dalje vode borbe od dela zemlje u kojoj se poštuje primirje, dok se opozicija obavezala da će razblokirati put Homs–Hama.

Pored toga, dodao je on, umerena opozicija obećala je da će iz zone deeskalacije proterati sve jedinice koje su se u međuvremenu priključile DAEŠ-u ili Nusra frontu.

Konašenkov je podsetio da su u Siriji uvedene već dve zone deeskalacije nasilja, ali se one ne odnose na pripadnike terorističkih organizacija DAEŠ i Nusra front.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala