NASA potvrdila: Scenario iz naučnofantastičnog filma je zaista moguć

CC0 / Pixabay / Asteroid
Asteroid - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Kada bi naučnici primetili asteroid koji leti direktno ka Zemlji i ne bi imali dovoljno vremena da reaguju, poslali bi u svemir bombu koja bi ga raznela. Nadamo se da do takve situacije nikada neće doći.

NASA je opisala tri različite metode kojima bi se borila protiv asteroida koji bi pretio našoj planeti. Jedan bi bio da pošalje ogromnu letelicu koja bi, koristeći svoju gravitaciju, skrenula asteroid sa putanje. Drugi način bi bio da promene njegovu brzinu i kurs koristeći jednu ili više letelica koje bi izvršile „kinetički udar“, a treći scenario bi bio identičan onom u filmu „Armagedon“, gde bi poslali bombu da ga raznese ili delimično skrene sa kursa.

Logo američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA) - Sputnik Srbija
Pet tajni koje NASA nipošto ne želi da saznate

„To bi bio poslednji scenario ako bi nam isticalo vreme, ali definitivno najefikasniji. Bilo bi potrebno mnogo koordinacije i odobrenja Vlade SAD, ali i drugih zemalja“, rekao je Linli Džonson, direktor kancelarije za planetarnu odbranu NASA, dodajući da je najvažniji faktor vreme koje bismo imali na raspolaganju.

Kako kažu, čak i kada bismo odmah primetili preteći asteroid i dalje bi nam bilo potrebno „minimum jedna do dve godine za manje asteroide“, ali i više ako bi morala da se gradi posebna letelica u slučaju većih.

Sunčev sistem je pun potencijalno opasnih objekata, kao što su asteoridi, koje naučnici prate kako bi što pre mogli da reaguju ukoliko procene da su pretnja po planetu.

„Trenutno pratimo oko osam hiljada objekata, ali toliko toga neotkrivenog još postoji u našem Sunčevom sistemu. Verujemo da ima dvostruko više objekata koje takođe moramo da nađemo. Udari asteroida su sada predvidivi i mogu se sprečiti. Ako ih pronađemo pre udara, možemo tačno da predvidimo njihovu putanju i vreme udara. A sada još na sve to imamo i tehnologiju da sprečimo da do toga dođe“, zaključuje Džonson.

Inače, dobra vežba će biti asteroid 2012 TC4, koji će u oktobru proći pored Zemlje na udaljenosti između 4.200 i 170.000 milja. NASA želi da se kroz ovaj slučaj dobro uvežba za ostale, potencijalno opasnije situacije.

„Prateći ovaj asteroid uvežbaćemo ceo sistem, pratiti posledice manjih objekata koje će za sobom ostaviti, ali i internacionalnu komunikaciju“, rekao je Višnu Redi, sa Univerziteta u Arizoni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala