Moskovski put smrti: GTA banda teroriše grad kao u video-igrici

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPripadnik policije
Pripadnik policije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedna od namisterioznijih kriminalnih grupa u Rusiji tzv. „banda GTA“ ponovo je dospela u žižu ruske javnosti nakon pucnjave u zgradi regionalnog suda u Moskvi. Reč je o bandi koja je svojevremeno mesecima držala u strahu ruske vozače, nemilosrdno ubijala, ne ostavljajući tragove za sobom.
Moskovski regionalni sud - Sputnik Srbija
Pucnjava u Moskvi, ima mrtvih i ranjenih (video)

Članove bande je pratio glas da su „neuhvatljivi“, a i kada su neki od njih pali u ruke policiji, u javnosti je i dalje ostalo više pitanja nego odgovora.

Ruski novinari su sprovodili sopstvene istrage, analizirali činjenice i glasine, pravili profil ubica, pokušavajući da pronađu motive i odgonetnu celu misteriju. Postalo je jasno da ta kriminalna grupa ne liči ni na jednu drugu.

Izvršili su seriju ubistava, pravili zasede na putevima, ali navodno nisu pljačkali. Za razliku od drugih kriminalnih grupa, njihova žrtva je mogao da bude svako. Nisu postojale veze između žrtava, niti između žrtava i ubica.

Uvek su delovali po istom principu — koristili su ručno pravljeno oružje i pištolje, napadali su noću i uvek su automobile zaustavljali uz pomoć metalnih šipki.

Pucali su iz pištolja, ali, tvrde ruski mediji, nikada nisu otimali vozila ni vredne stvari. Od žrtava su navodno obavezno uzimali nekakav „trofej“ — vozačku dozvolu, minđuše, žensku haljinu ili čak donji veš.

Ubice su svaki napad osmišljavali do najsitnijeg detalja — nikada nisu nosili mobilne telefone ili voki-tokije, pa je bilo nemoguće pratiti signal, pažljivo su pravili plan povlačenja sa mesta zločina, i što je najvažnije — pucali su bez promašaja.

Zasede su najčešće pravili na trasi M4 „Don“, koja je kasnije prozvana „put smrti“. To je značajna saobraćajnica i jedna od najprometnijih u zemlji. Duga je više od 1.500 kilometara. Povezuje Moskvu, Voronjež, Rostov na Donu, Krasnodar i Novorosijsk. Napadi su se najčešće dešavali na 45 kilometara od Moskve, u blizini podmoskovskog grada Ramensko.

Ubistva kao u kompjuterskoj igrici

© AFP 2023 / PHILIPPE LOPEZ GTA
GTA - Sputnik Srbija
GTA

Mediji su ih prozvali „GTA bandom“ po popularnoj kompjuterskoj igrici, jer je grupa i delovala na način „kao u igri“. Po putu su razbacivali ručno izrađene metalne šipke, a nakon što automobilu pukne guma i vozači zaustave automobil, njima prilazi jedan od članove bande i bez reči im puca u glavu.

U najmanje 15 napada ubijeno je 17 vozača i putnika. Istraga je išla u svim pravcima. U javnosti se pominjao „islamski trag“, a postojala je i priča o manijacima i stranim diverzantima.

Metalne šipke koje je koristila banda bile su u obliku krsta, i to je dovelo do sumnje da je reč o radikalnim islamistima.

Po drugoj verziji, članovi grupe su bili manijaci koji su izvršavali „zločin radi zločina“.

Po trećoj verziji, oni su saradnici stranih tajnih službi. Banda obavlja posao profesionalno, ne ostavlja tragove i ne koristi nikakva sredstva za vezu. Eksperti veruju da su oni prošli specijalnu obuku, pa čak i da su iskustvo stekli na nekim „vrućim tačkama“. Jedan od ubica je, recimo, pucao u begu, i svih pet metaka je završilo u glavi vozača. To govori da je reč o profesionalcima.

Banda sejala strah u Moskvi

„Banda GTA“ nije počela da deluje juče. Prvi zločin je zabeležen 2012. godine, a zatim je usledila serija brutalnih ubistava, što je zaintrigiralo medije i počelo da seje strah među žiteljima Moskve, Podmoskovlja i Kaluške oblasti.

Napadi, ubistva, ilegalna proizvodnja i posedovanje oružja samo su deo krivičnih dela koja im se stavljaju na teret.

Banda je najaktivnije delovala 2014. Ruske službe bezbednosti su u jesen iste godine sprovele opsežnu operaciju u kojoj je uhapšeno 10 članova kriminalne grupe, zaplenjeno je oružje i municija, a vođa bande Ibajdulo Subhanov iz Kirgizije ubijen je iz snajpera, nakon što je bacio granatu na pripadnike specijalnih jedinica.

O bandi se tada doznalo da je formirana nekoliko godina ranije od imigranata iz Centralne Azije, a da je Subhanov koristio lažni pasoš pod imenom Rustam Ustanov. Postojala je sumnja da je on učestvovao u državnom prevratu 2010. u Kirgiziji, da je kasnije ušao u redove terorističke grupe DAEŠ, te da je u Siriji prošao obuku.

Postoji mogućnost i da se vratio u Rusiju, kako bi vrbovao nove članove i obučavao buduće teroriste.

Krvne veze u bandi

„Članovi bande GTA su pre svega ubijali zbog novca, oni nisu islamisti, što je potvrđeno i tokom istrage. Bilo je nekih informacija da je GTA banda navodno sakupljala novac za džihad, ali ove informacije nisu bile potvrđene. To je bila veoma dobro i solidno organizovana kriminalna grupa, u kojoj je svaki član imao svoju ulogu. Naravno da je bilo slučajeva kada su banditi ubijali ljude koji su imali samo nekoliko stotina rubalja, ali ja to tumačim pre svega kao stvaranje neke ’krvne veze‘ između članova bande, jer nakon što je zločinac prolio tuđu krv, on više ne može da napusti ovu organizaciju. Može se reći da se na taj način jačala ’disciplina‘ unutar bande, čiji su članovi ’u slobodno vreme‘ radili kao obični radnici i nisu imali nikakvu komunikaciju sa drugim ljudima, a kamoli sa drugim kriminalnim grupama. I to je glavni razlog što se za njima toliko dugo tragalo“, rekao je za Sputnjik bivši operativac ruskog MUP-a Mihail Ignjatov.

Zvanični predstavnik Istražnog komiteta Vladimir Markin je prošlog leta rekao da su učesnici „Bande GTA“ danju bili obični radnici-gastarbajteri, a da su noću delovali i to veoma vešto. Prema njegovim rečima, vođa bande je bio „dobro obučen čovek“. Živeli su kao obični gastarbajteri, ničim se nisu izdvajali, bili su apsolutno pokorni, a noću su izlazili kao vukovi i izvršavali ubistva, naveo je Markin.

On je rekao da su u bandi postojala jasna pravila — ako nešto ne ide po planu, mesto zločina se odmah napušta.

S druge strane, lider ruskih liberala Vladimir Žirinovski je svojevremeno optužio Službu bezbednosti Ukrajine da radi osvete namerno u Rusiju šalje ubice koji napadaju na vozače u Podmoskovlju.

Uprkos zvaničnim izjavama istražitelja, glasine i verzije su se množile, a eksperti su objašnjavali da su serijska ubistva u Podmoskovlju imala za cilj da unesu paniku i zaplaše stanovništvo.

Poslednji slučaj koji se dogodio u utorak u Moskovskom regionalnom sudu, kada su članovi „Bande GTA“ razoružali čuvare i nasumice počeli da pucaju, ponovo je u ruskoj javnosti pokrenuo priče o jednoj od najmisterioznijih kriminalnih grupa.

Pucnjava u sudu je počela tokom prevoza optuženih u liftu. Oni su stražarima oteli oružje i ranili dvojicu policajaca i jednog pripadnika Ruske garde.

Trojica osuđenika su ubijena, a dvojica hospitalizovana sa teškim povredama.

Pokrenut je krivični postupak za napad na službeno lice, otimanje oružja i pokušaj bega. Tužilaštvo je počelo proveru poštovanja zakona tokom prebacivanja osuđenih.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala