Ruski avioni planski lete iznad Baltika

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Uđi u bazu fotografijaMiG-31
MiG-31 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dva ruska lovca MiG 31 i vojno-transportni avion An 26 u utorak su planski leteli iznad neutralnih voda Baltičkog mora, saopštio je Departman za informisanje Ministarstva odbrane Rusije.
Lovac MiG-31 - Sputnik Srbija
Lovci NATO-a presreli ruske avione kod Estonije

„Let grupe ruskih aviona izveden je u strogom skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora. Avioni nisu prešli granice drugih država“, navodi se u saopštenju resora.

Ruska vojska je saopštila da je lovac NATO-a F-18 pratio jedan minut ruske avione na bezbednom rastojanju, nakon čega je promenio kurs i udaljio se u pravcu vazdušnog prostora Estonije.

Kako su se približili ruskim avionima, NATO letelice su povredile vazdušni prostor Finske, koja nije članica NATO, saopštio je portparol NATO Dilan P. Vajt. 

„Vazdušna komanda NATO objasnila je incident finskom Centru za vazdušne akcije“, dodao je on. 

Finsko ministarstvo odbrane je navelo da su su avioni F-18 prekršili vazdušni prostor Finske jugozapadno od Helsinkija i da je to trajalo oko minut.     

Ranije je saopšteno da su španski i finski lovci podignuti kako bi presreli tri ruska aviona koja su primećena blizu estonskog vazdušnog prostora, saopštili su u NATO-u.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala