Kremlj: SAD će same odrediti koga će povući od svog diplomatskog osoblja

© Sputnik / Evgeniя Novoženina / Uđi u bazu fotografijaPogled na Spasku kulu i zvonik Ivana Groznog u Moskvi
Pogled na Spasku kulu i zvonik Ivana Groznog u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD će same morati da odluče ko će od diplomata i zaposlenih u diplomatskim misijama ostati da radi u Rusiji, a ko će prestati sa radom, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin protiv uvođenja novih sankcija Americi

„To je izbor SAD. Juče, kada je Putin govorio, on je zapravo rekao ’diplomate i tehničko osoblje‘. Ne radi se samo o diplomatama, naravno, nema tog broja diplomata. Radi se i o diplomatama i o licima sa nediplomatskim statusom i zaposlenih ruskih državljana koji tamo rade“, odgovorio je Peskov na pitanje ko će određivati ko će napustiti Rusiju, a ko će ostati da radi.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio će se broj američkih diplomata u Rusiji smanjiti za 755 i biće ih onoliko koliko ima i predstavnika ruske diplomatske misije u SAD — po 455 sa svake strane. On je istakao da su SAD ponovo preduzele ničim neisprovocirane korake kako bi dodatno pokvarile odnose sa Moskvom. 

Peskov je rekao da je Rusija zainteresovana za nastavak saradnje sa SAD gde za to ima interes i korist.

„On (predsednik Vladimir Putin) je rekao da ćemo, naravno, mi zadržati za sebe pravo na dodatno reagovanje. Ali, na pitanje da li smatra da je potrebno da se to uradi sada, on je rekao da ne smatra, zato što je Rusija generalno zainteresovana za nastavak saradnje gde to odgovara našim interesima. Predsednik je istakao one oblasti koje zaista predstavljaju dobru priliku za interakciju i ta interakcija nam donosi koristi. Predsednik smatra da je potrebno da se nastavi saradnja u ovim oblastima“, odgovorio je Peskov na pitanje da li Moskva zadržava za sebe pravo da preduzme druge kontramere protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Deo kompleksa ruske ambasade  u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Ambasada Rusije: Vašington i dalje ne shvata da ne trpimo pritisak

Portparol Kremlja je dodao da je Rusija odgovorila na američke sankcije pre nego što je američki predsednik Donald Tramp potpisao nacrt zakona, jer smatra da je usvajanje automatsko nakon odluke Senata.

„Radi se o tome da nakon što su i Kongres i Senat usvojili ovaj nacrt zakona, zna se da će kasnije praktično automatski i defakto ovaj nacrt zakona biti usvojen. To jest, čak i ako predsednik SAD to ne potpiše, on će i dalje dobiti oblik zakona“, komentarisao je Peskov razloge za odgovor Rusije na američke sankcije koji je usledio pre potpisivanja zakona.

Osim toga, Peskov je podsetio da je Vašington ranije saopštio da, čak i ako Tramp bude imao primedbe na nacrt zakona o sankcijama, oni će se ticati njihovog pooštravanja.

„I stoga, zapravo, nije bilo potrebe da se čeka. Sve je prilično očigledno“, naglasio je on.

Zgrada Ambasade SAD u Moskvi - Sputnik Srbija
SAD protestuju zbog najavljenog proterivanja diplomata iz Rusije

O smanjivanju broja američkih diplomata

Rusija je dala duži rok za smanjenje osoblja diplomatskih misija SAD, jer bi davanje 72 sata, kao što je to učinio Vašington sa diplomatama iz Rusije, bilo nehumano i nekorektno, istakao je Peskov.

Na pitanje da li su duži rokovi odlaska zaposlenih vezani za mogući dijalog o ovoj situaciji, Peskov je odgovorio da je to uobičajena praksa.

„Zahtevati tako masovno smanjenje u okviru onog roka koji su dati uoči Nove godine našim diplomatama, bilo bi nehumano i nekorektno, te stoga i ovaj rok“, objasnio je Peskov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala