Rumunski ministar: Rogozin namerno pokušao zabranjeni prelet

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaZamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin na međunarodnom avio-salonu MAKS 2017.
Zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin na međunarodnom avio-salonu MAKS 2017. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rumunski ministar spoljnih poslova Teodor Meleškanu izjavio je danas da je zamenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin „namerno” pokušao da uđe u rumunski vazdušni prostor iako je znao da se nalazi na listi zvaničnika kojima je zabranjen ulazak u EU.

„Po mom mišljenju, to je bio nameran čin kako bi se stvorili problemi između Rumunije i Rusije“, rekao je Meleškanu rumunskoj televiziji, prenosi AP.

Potpredsednik vlade Rusije zadužen za vojni sektor Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija
Rogozin rumunskim vlastima: Očekujte odgovor, gadovi

Rogozin je u petak odustao od putovanja u Moldaviju nakon što je njegovom avionu bilo zabranjeno da uđe u vazdušni prostor Rumunije i Mađarske, navodi američka agencija, uz napomenu da je Rogozin jedan od najviših ruskih zvaničnika kojima su 2014. zabranjene vize za EU posle ruskog pripajanja Krima.

Rumunija 28. jula nije dozvolila da njen vazdušni prostor preseče avion avio-kompanije S7, koji je leteo iz Moskve u Kišinjev, a među 165 putnika u avionu nalazila se i ruska delegacija sa Rogozinom na čelu, koja je letela za Pridnjestrovlje.

Avion je bio prinuđen da se okrene na rumunskoj granici i zatim sleti u Minsk, a kao razlog za odbijanje Bukurešt je naveo prisustvo „sankcionisanih osoba“ u avionu.

Moskva je ocenila ove akcije kao „grub antiruski gest“ a rusko Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uložilo je protest rumunskom ambasadoru i zatražilo objašnjenje.

Istovremeno, Rogozin je zapretio onima koji stoje iza zabrane preleta aviona, „primerenim i ciljanim“ sankcijama.

 

Tanjug    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala