Zašto je rumunski šef diplomatije zaobišao Moskvu

© AP Photo / PETAR PETROVŠef diplomatije Rumunije Teodor Meleškanu
Šef diplomatije Rumunije Teodor Meleškanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef diplomatije Rumunije Teodor Meleškanu nije tranzitno sleteo u Moskvu jer je avio-kompanija „Aeroflot“ promenila red letenja aviona na koji je on trebalo da se ukrca, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Kako se navodi, red letenja ministra je bio utvrđen unapred, ali zbog promene vremena poletanja aviona iz Moskve bilo je potrebno promeniti ministrovu kartu.

„Upravo je to razlog zašto ministar nije sleteo u Moskvu“, dodaje se.

Teodor Meleškanu - Sputnik Srbija
Rumunski ministar odbio da leti preko Moskve

Prethodno je zamenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin rekao da rumunski ministar „za svaki slučaj“ nije želeo da se zaustavi u Moskvi.

Podsetimo, Rumunija 28. jula nije dozvolila da avion avio-kompanije S7, koji je išao iz Moskve u Kišinjev, leti u njenom vazdušnom prostoru. Među 165 putnika u avionu nalazila se i ruska delegacija na čelu sa Rogozinom, koja je letela za Pridnjestrovlje. Avion je bio prinuđen da se okrene na rumunskoj granici i zatim sleti u Minsk.

Kao razlog za odbijanje, Bukurešt je naveo prisustvo „osoba pod sankcijama“ u avionu. Moskva je te akcije ocenila kao „grub antiruski gest“. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uložilo je protest rumunskom ambasadoru i zatražilo objašnjenje.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala