Zagreb spušta loptu oko „Oluje“— šokiran zbog podrške Merkelove Srbiji

© AFP 2023 / StringerParada u Kninu 2005
Parada u Kninu 2005 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je „Hrvatska ove godine oko obeležavanja vojne akcije 'Oluje' spustila loptu, i to iz tri razloga“.

Prvi razlog je taj što je „Srbija dobila snažnu potporu nemačke kancelarke (Angele Merkel“.

„To je šokiralo neke u Hrvatskoj koji nemačku podršku podrazumevaju“, kazao je Puhovski u izjavi za „Radio Slobodna Evropa“.

Strah u Kninu: Obeležavanje godišnjice „Oluje“ nikad nije bilo ovakvo

On je dodao da je, po njemu, drugi razlog to što je „vladajuća koalicija u Hrvatskoj stalno na rubu pucanja i neki delovi te koalicije ne bi mogli da podnesu stalna zaoštravanja“, dok je „treći razlog iznenađujući obrt u Kninu“.

„Tamo je gradonačelnik postao Marko Jelić, jedan nezavisni kandidat, koji je pre bio HDZ-ovac, ali se sada na neki način otreznio od te pozicije, i on zastupa razumna, čak se može reći i dosta pomirljiva stanovišta, za razliku od ranijeg vođstva grada. To je sve kao pozitivnu posledicu imalo to da je hrvatsko vođstvo odlučilo da smiri tenzije“, rekao je hrvatski analitičar.

Puhovski je naveo da je „otvoreno pitanje hoće li to Beograd protumačiti kao znak slabosti i razlog za zaoštravanje odnosa s Hrvatskom, ili će se ponašati slično, što će se uostalom za nekoliko dana videti“.

„A onda će naknadne interpretacije dodatno zaoštravati ili — ako bude sreće — opuštati atmosferu“, zaključio je Puhovski.

Organizacioni odbor proslave vojne akcije proterivanja Srba iz Hrvatske „Oluja“ iz 1995, koja se u Hrvatskoj slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja (veterana), objavio je juče program obeležavanja 22. godišnjice 4. i 5. avgusta u Zagrebu i Kninu.

Hina je navela da će se 5. avgusta „na kininskoj tvrđavi prisutnima i javnosti obratiti predsednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a uveče će na Trgu domoljubni koncert održati Prljavo kazalište“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala