Stručnjaci: Severnokorejska raketa može da pogodi Los Anđeles i Njujork

© PixabayLos Anđeles, Kalifornija
Los Anđeles, Kalifornija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Interkontinetalna balistička raketa koju je juče testirala Severna Koreja izgleda kao da bi mogla da ima domet dovoljan da pogodi sve velike gradove u SAD, tvrde američki stručnjaci, prenosi Si-En-En.

Navodi se da kombinacija američkih, južnokorejskih i japanskih analiza lansiranja rakete iz Mupjong-nija, u blizini granice Severne Koreje sa Kinom, ukazuju da je ona letela oko 45 minuta, da je dostigla visinu od 3.700 kilometara i dosegla daljinu od 1.000 kilometara.

„Kada bi ta raketa bila ispaljena standardnom putanjom koja je ravnija, američki gradovi poput Los Anđelesa, Denvera i Čikaga bili bi joj lako u dometu, a moguće da bi mogla da dosegne sve do Njujorka i Bostona“, izjavio je stručnjak za rakete Dejvid Rajt iz „Unije zabrinutih naučnika“.

Taktički sistem ATACMS - Sputnik Srbija
Kim se pohvalio: Opet smo bili uspešni (video)

Navodi se da je Zajednički generalštab vojske Južne Koreje saopšio procenu izvedenu na osnovu dometa rakete, da je juče testirana severnokorejska balistička raketa naprednija u odnosu na onu koja je lansirana ranije ovog meseca. Stručnjaci su izjavili da je proba pokazala sposobnost Pjongjanga da pogdi Aljasku.

Rajt je naveo da početnim analizama nije moguće utvrditi koliko je bio težak tovar koji je raketa nosila u bojevoj glavi.

„Što je tovar teži, to je domet manji“, napisao je Rajt na sajtu svoje organizacije.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA je danas objavila da je juče ispaljena raketa „Hvasong 14“, ista koja je testirana ranije ovog meseca, kao i da je namera probe bilo da se pokaže maksimalni domet te rakete „sa velikom i teškom nuklearnom bojevom glavom“.

KCNA je navela da Vašington treba da na ovu probu gleda kao na „ozbiljno upozorenje“.

„Blumberg“ prenosi da vođa Severne Koreje Kim Džong Un tvrdi da bi mogao da pogodi celokupni kontinentalni deo SAD.

„Pokazali smo sposobnost da ispalimo našu interkontinetalnu balističku raketu bilo kada i sa bilo koje pozicije i da nam je u dometu celokupna teritorija SAD“, prenela je KCNA Kimove reči.

On je dodao da je jučerašnja proba bila „završna provera“ tehničkih mogućnosti rakete „Hvasong 14“.

Severnokorejski lider Kim Džong Un vrši inspekciju podjedinice severnokorejske vojske u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Severna Koreja zapretila SAD — ako nam pipnete vođu...

Američki predsednik Donald Tramp osudio je sinoć Severnu Koreju zbog lansiranja rakete, poručivši da će to još više izolovati Pjongjang, a da će SAD preduzeti sve mere da osiguraju bezbednost.

„SAD odbacuju tvrdnje Pjongjanga da će ti testovi i to oružje osigurati bezbednost Severne Koreje. U stvarnosti oni imaju suprotan efekat“, naveo je Tramp u saopštenju.

Preteći svetu, kako je dodao, ovo oružje i testovi još više izoluju Severnu Koreju, slabe njenu ekonomiju i lišavaju njen narod, prenosi AFP.

„SAD će preduzeti sve neophodne korake da osiguraju bezbednost Amerike i zaštiti naše zaveznike u regionu“, rekao je Tramp nakon što je Severna Koreja lansirala balističku raketu.

To, prema njegovim rečima, samo je poslednji bezobzirni i opasni potez severnokorejskog režima, prenosi Rojters.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala