Tim istraživača sa Univerziteta u Londonu ispitao je više od osam hiljada osoba o njihovoj upotrebi šećera. Ispitanici su intervjuisani od 1985. do 1988. godine, a naredne godine su povremeno popunjavali upitnike.
„Najveće korišćenje šećera u slatkoj hrani ili napicima povezano je sa povećanom verovatnoćom obolevanja od jednog od najčešćih mentalnih poremećaja (CMD) kod muškaraca u roku od pet godina“, navodi se u istraživanju objavljenom na portalu „Nejčer“. Pod CMD se podrazumevaju stanja kao što su depresija i anksioznost.
„Naše istraživanje potvrđuje negativan efekat upotrebe šećera u slatkim napicima i hrani na mentalno zdravlje na duge staze i sugeriše da smanjena upotreba šećera može da bude povezana sa poboljšanjem mentalnog zdravlja“, navodi se u istraživanju.
Predstavnica britanske dijetološke asocijacije Ketrin Kolins izjavila je da preporuka naučnika „nije dokazana“, jer su podatke o upotrebi šećera oni dobijali od ispitanika i nije se uzimao u obzir šećer u alkoholnim pićima.
„Ako jedete manje šećera, to je dobro za zube, možda i za težinu. Ali zar to štiti od depresije? To nije dokazano“, prenela je njene reči agencija AFP.
Stručnjak Tom Sanders takođe je rekao da se prema rezultatima istraživanja treba odnositi „sa oprezom“.