Severna Koreja lansirala novu balističku raketu

© REUTERS / KCNAInterkontinentalna balistička raketa Hvasong-14 tokom raketne probe u Pjongjangu
Interkontinentalna balistička raketa Hvasong-14 tokom raketne probe u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Parametarski podaci leta rakete koju je lansirala Severna Koreja odgovaraju taktičko-tehničkim karakteristikama balističke rakete srednjeg dometa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije i dodalo da je projektil dostigao visinu od 681 kilometar i pao u centralnu oblast Japanskog mora.

Nova raketa Severne Koreje preletela je hiljadu kilometara, uz maksimalnu visinu od 3,7 hiljada kilometara, saopštio je južnokorejski generalštab. Pretpostavlja se da je testirana interkontinentalna balistička raketa, usavršena u poređenju s onom koja je lansirana 4. jula.

Ljudi čekaju na početak ceremonije otvaranja novog stambenog kompleksa u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Tresla se Severna Koreja, a nije nuklearni test

Balistička raketa Severne Koreje bila je u vazduhu oko 45 minuta, iznad Japanskog mora. Za sada nema podataka o eventualnoj šteti, rekao je novinarima generalni sekretar japanskog kabineta ministara Josihide Suga.

Prema njegovim rečima, moguće je da je raketa pala u isključivu ekonomsku zonu Japana.

„To je očigledno narušavanje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Nastavljaju se provokacije koje su nedopustive. Severnoj Koreji saopštavamo da odlučno protestujemo i najoštrije osuđujemo njen potez2, rekao je Suga u izjavi televiizjskom kanalu NHK. 

Japan je pozvao Kinu i Rusiju da izvrše dodatni pritisak na Severnu Koreju povodom nove raketne probe, izjavio je generalni sekretar japanskog kabineta ministara Josihide Suga. 

„Nameravamo da pojačamo pritisak na Severnu Koreju, insistirajući na dodatnoj ulozi ne samo našoj, američkoj i južnokorejskoj, nego i kineskoj i ruskoj“, izjavio je Suga. 

Severnokorejski lider Kim Džong Un vrši inspekciju podjedinice severnokorejske vojske u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Severna Koreja zapretila SAD — ako nam pipnete vođu...
Ministarstvo odbrane Japana saopštilo je ranije da je Severna Koreja izvela novo lansiranje rakete. Pentagon je saopštio da je moguće da je reč o balističkoj raketi, preneo je Rojters.

Vojska Južne Koreje potvrdila je da je raketa lansirana iz Severne Koreje, iz oblasti provincije Čagando.

„Danas u 23 sata i 41 minut (16 sati i 41 minut po srednjoevropskom vremenu) Severna Koreja je u provinciji Čagando lansirala, kako se pretpostavlja, balističku raketu u pravcu Japanskog mora“, naveo je Generalštab Južne Koreje. 

Vlada Japana sazvala je hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. I predsednik Južne Koreje pozvao je članove Saveta za nacionalnu bezbednost na hitan sastanak. 

Televizijski kanal NHK saopštio je, pozivajući se na izjave iz vlasti, da je moguće da je raketa pala u oblast isključive ekonomske zone Japana.

Prema saopštenju agencije Kjodo, za sada nije jasno o kakvom je tipu rakete reč.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala