Rusija i Amerika ne mogu jedna bez druge

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saradnja Rusije sa drugim članicama Saveta bezbednosti UN će biti nastavljena, Amerika i Rusije ne mogu jedna bez druge, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenih nacija Vasilij Nebenzja, koji je danas stupio na novu dužnost.

„Amerikanci ne mogu bez nas, a ne možemo ni mi bez njih. To je objektivna realnost, potrebni smo jedni drugima u pitanjima održavanja međunarodnog mira i bezbednosti. Radićemo na rešavanju onih problema bez presedana koji su se u poslednje vreme pojavili među nama“, rekao je Nebenzja novinarima.

Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija
Nebenzja na leto postaje stalni predstavnik Rusije pri UN

Prema njegovim rečima, to rusko-američke odnose ne čini pozitivnijim, ali profesija diplomate podrazumeva podizanje mostova u svim okolnostima.

„Sarađivaćemo. U svakom slučaju smo članice Saveta bezbednosti, članice UN u celini. To je jedna velika porodica. U porodici se, naravno, svašta dešava: nerazumevanje, udaljavanje, neprijateljstvo, ali to je porodica koja mora da komunicira“, dodao je on.

Nebenzja je istakao da je Rusija bila prinuđena da odgovori na američke sankcije, koje su neosnovane, nezakonite i bez presedana.

Senat SAD je juče usvojio zakon o sankcijama protiv Rusije, Irana i Severne Koreje.

Ranije ove sedmice Predsednički dom SAD usvojio je velikom većinom glasova taj dokument. Zakon će sada biti upućen na potpisivanje predsedniku SAD Donaldu Trampu koji ima pravo veta.

Rolerkoster - Sputnik Srbija
Americi se sankcije vraćaju kao bumerang: Padaju energetski projekti, finansije...
Prema njegovoj oceni rusko-američki odnosi su u ovom trenutku na dnu.

„Takve odnose sa SAD, verovatno, nismo imali ni u godinama Hladnog rata. Ne znam gde je nivo ispod koga ne možemo pasti, ali se prosto nalazimo na nekakvom dnu“, rekao je Nebenzja. 

Govoreći o odnosima Rusije i EU, diplomata je podsetio da je, bez obzira na to što Evropska unija vodi jedinstvenu politiku, odnos zemalja-članica prema Rusiji različit.

„Ironija je u tome što Evropska unija, koja nam je sama uvela nezakonite sankcije, kao i SAD, sada može da postane žrtva takvih sankcija usled rezolucije koju je usvojio Kongres. Ovo je situacija koju možemo opisati rečima ’upozoravali smo vas’“, rekao je Nebenzja. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala