Skandal u vojsci Japana: Ministarka podnela ostavku

© AP Photo / Shuji KajiyamaMinistr oboronы Яponii Tomomi Inada
Ministr oboronы Яponii Tomomi Inada - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarka odbrane Japana Tomomi Inada izjavila je na pres-konferenciji da je podnela ostavku nakon skandala sa obavljivanjem dokumenata japanskih mirotvoraca u Južnom Sudanu.
Protivpodmornički avion Tu-142 - Sputnik Srbija
Japan: Ruska avijacija aktivnija neko ikad pre

Ministarka odbrane je objavila rezultate istrage Ministarstva o sakrivanju od javnosti dnevnika mirotvoraca iz Južnog Sudana i priznala povredu odredbi o javnosti dokumenata.

„Ja snosim odgovornost kao ministarka odbrane i odlučila sam da podnese ostavku. Danas sam ostavku podnela premijeru Japana Šinzo Abeu. Ona je prihvaćena“, rekla je Inada.

Inada je saopštila da nije znala da postoje takva dokumenta niti je davala nalog da se sakriju. Ipak, podaci rukovodstva Ministarstva govore da je bila informisana šta se dešava. Ona je svoju ostavku objasnila upravo tim nesuglasicama. 

U jesen prošle godine opozicija je zatražila od Ministarstva odbrane da pokaže dnevnike japanskih mirotvoraca za vreme velikih sukoba u julu u Južnom Sudanu. Ministarstvo je odgovorilo da su dokumente uništile kopnene snage samoodbrane. Nakon toga, dokumenti su ipak otkriveni „kod druge jedinice“ — u Zajedničkom štabu samoodbrane. Kako je otkriveno kasnije, dnevnici su čuvani u digitalnom obliku kod samih kopnenih snaga samoodbrane, čak se pripremalo i njihovo objavljivanje. Međutim, zbog toga što bi to bilo u suprotnosti sa ranijim izjavama naređeno je da se unište.

Inada tvrdi da takvu naredbu nije dala.

Pitanje dnevnika mirovnih snaga nije bio jedini skandal koji se vezuje za ministarku. Sredinom marta Inada je bila kritikovana jer je pre 13 godina bila advokat privatne obrazovne institucije koja je umešana u mahinacije sa cenama zemlje i nezakonitim dobijanjem subvencija od države.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala