SAD prekinule saradnju sa jednom opozicionom grupom u Siriji

© AP Photo / Arab 24 networkBorci sirijskih demokratskih snaga pored američkih vojnih vozila u predgrađu sirijskog Manbidža
Borci sirijskih demokratskih snaga pored američkih vojnih vozila u predgrađu sirijskog Manbidža - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su prvi put prestale da sarađuju sa jednom od grupa na jugu Sirije zbog njenog odbijanja da se bori protiv terorističke grupe DAEŠ, rekao je na brifingu portparol Pentagona Rajan Dilon.
Borci kurdske pešmerge u Mosulu, Irak - Sputnik Srbija
SAD poslale 190 šlepera teškog naoružanja Kurdima

„Grupa se zove Šuk (Šuhada el Karjatejn). Oni su bila jedan od partnera sa kojima smo radili na jugu Sirije. Rekli smo im da je naš cilj u Siriji i Iraku pobeda nad DAEŠ-om i isključivo pobeda nad DAEŠ-om. I zamolili smo naše partnere da budu posvećeni istom zadatku“, rekao je on.  

Predstavnik Pentagona objasnio je da je odbijanje dalje saradnje vezan sa činjenicom da je grupa Šuk želela da teži ciljeve koji se razlikuju od borbe protiv DAEŠ-a. Jedan od tih ciljeva, prema njegovim rečima, može da bude „borba protiv režima“.

„Zbog toga smo im rekli da ne možemo da ih podržimo ukoliko budu težili ciljevima različitim od pobede nad DAEŠ-om. Mi više nećemo podržavati ovu grupu“, dodao je Dilon odbijajući da govori o brojnosti i detaljima o ovoj grupi.  

On je istakao da je ovo prvi put da su SAD morale da prekinu saradnju sa određenom opozicionom grupom.

Kasnije je Dilon precizirao da Sjedinjene Američke Države takođe žele da oduzmu grupi Šuk oružje koje im je predato za borbu protiv DAEŠ-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala