Prljava brakorazvodna parnica Brisela i Londona

© Foto : PixabayBregzit
Bregzit - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija je upozorila da će sledeća faza pregovora o „bregzitu“ biti odložena za dva meseca, zato što Ujedinjeno Kraljevstvo odbija da radi sa Briselom na takozvanom „brakorazvodnom računu“, piše britanski „Dejli telegraf“.
Hrvati osvajaju Britaniju: Kako Zagreb ruši jedinistvo EU

List navodi da ima ekskluzivnu informaciju da je glavni pregovarač EU za „bregzit“ Mišel Barnije izneo to upozorenje na privatnom sastanku sa ambasadorima EU u Briselu.

EU je saopštila da neće razgovarati o trgovini ili budućem odnosu Londona i Brisela sve dok se ne postigne „dovoljan napredak“ na pitanjima zaštite prava građana, granice sa Severnom Irskom i finansija.

Prema Barnijeovom prvobitnom planu, EU bi na samitu u oktobru trebalo da iznese procenu o „dovoljnom napretku“, ali je evropskim ambasadorima sada rekao da je to malo verovatno.

Gruba procena EU je da Britanija duguje oko 60 milijardi evra nakon napuštanja EU po osnovu različitih pravnih obaveza koje je London prihvatio kao član EU.

Velika Britanija je pak uverena da će postići dovoljan pomak u pregovorima do oktobra kako bi razgovori o budućem odnosu Londona i Brisela mogli da uđu u novu fazu.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala