Objavljena tajna dokumenta o ubistvu Džona Kenedija (video)

© AP PhotoAmerički predsednik Džon Kenedi sa suprugom Žaklinom na aerodromu u Dalasu
Američki predsednik Džon Kenedi sa suprugom Žaklinom na aerodromu u Dalasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nacionalni arhiv SAD objavio je dokumente u vezi sa ubistvom 35. američkog predsednika Džona Kenedija, saopštila je pres-služba Arhiva.

U saopštenju se navodi da je ukupno objavljeno više od 3.800 dokumenata, među kojima je 400 bilo potpuno tajno, a 3.300 je objavljeno u redigovanom obliku.

​Osim toga, Nacionalni arhiv odobrio je pristup audio-svedočenjima bivšeg agenta KGB-a Jurija Nosenka, koji je pobegao u SAD nakon atentata na Kenedija. U Arhivu se nalazi ukupno 17 takvih snimaka. Prema rečima samog Nosenka, on je kao agent KGB-a vodio istragu o glavnom osumnjičenom Liju Harviju Osvaldu kada je ovaj živeo u SSSR-u.

​Pres-služba je dodala da je pristup tim dokumentima bio zabranjen u skladu sa zakonom iz 1992. godine prema kojem su Arhivu morali da budu predati svi dokumenti o slučaju ubistva Kenedija.

Džon Kenedi ubijen je 22. novembra 1963. godine u Dalasu. Prema zvaničnoj verziji, ubistvo je počinio snajperista Li Harvi Osvald, koji je tri puta pucao u automobil američkog predsednika sa šestog sprata skladišta knjižare.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala