„Prepucavanje“ Asanža i Ajhenvalda na Tviteru

© REUTERS / Neil HallOsnivač Vikiliksa Džulijan Asanž na balkonu ambasade Ekvadora u Londonu
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž na balkonu ambasade Ekvadora u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki novinar Kurt Ajhenvald, koji je izgubio pravnu bitku protiv bivšeg urednika agencije Sputnjik Bila Morana zbog njegovih navodnih veza sa Kremljem, sukobio se sa osnivačem „Vikiliksa“ Džulijanom Asanžem na Tviteru, optužujući ga za zaveru sa Rusijom.

Američki novinar Kurt Ajhenvald prepirao se sa osnivačem „Vikiliksa“ Džulijanom Asanžem nakon što je Asanž primetio da je Ajhenvald uklonio „Njuzvik“ iz svoje biografije na Tviteru, ubrzo nakon poravnanja po tužbi za klevetu u korist bivšeg urednika novinske agencije Sputnjik Bila Morana.

​„Da li je ’Njuzvik‘ otpustio svog ’starijeg novinara‘ Kurta Ajhenvalda nakon žalbe za klevetu? ’Njuzvik‘ je uklonjen iz biografije“, napisao je Asanž na svom nalogu u nedelju.

​Ajhenvald je Asanž nazvao silovateljem, što je očigledna aluzija na istragu švedskih vlasti o istrazi o silovanju protiv Asanža koja je odbačena u maju. Novinar je takođe objavio niz tvitova u kojima je televiziju RT i novinsku agenciju Sputnjik nazvao „Asanževim najboljim prijateljima“.

​„Mnogi novinari koji su povezani sa CIA veruju da mogu nekažnjeno da optužuju mene i druge. Pogrešno. ’Vikiliks‘ ima resurse i domet“, odgovorio je osnivač „Vikiliksa“.

​Moran je 10. oktobra 2016. napisao članak u kojem je pomoćniku Hilari Klinton pogrešno pripisao Ajhenvaldovo mišljenje o napadu na Ambasadu SAD u Bengaziju 2012. godine. Istu grešku je zatim napravio i tadašnji predsednički kandidat američke Republikanske partije Donald Tramp. Ajhenvald je to primetio i zaključio da Sputnjik i Tramp istovremeno dobijaju uputstva iz Kremlja.

Moran je podneo tužbu nakon Ajhenvaldovog pokušaja da ispravi priču o Trampu koji je navodno u zaveri sa Moskvom i da Moran lično dobija uputstva iz Kremlja. U petak je Moran izjavio da je njegov spor sa „Njuzvikom“ rešen prijateljski i da je časopis uklonio dve lažne Ajhenvaldove priče.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala